BoSziKa78 értékelése


>!
BoSziKa78
Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap

Már az előző Hosseini-nél is megjegyeztem, hogy nem igazán szeretek a nekem megszokottól ennyire eltérő kultúráról, vallásról olvasni. De miután befejeztem a Papírsárkányokat biztos voltam benne, hogy még fogok ettől az írótól olvasni. Tetszik a stílusa. Nem hatásvadász módra írja le a szörnyűségeket, mégis tisztában vagyunk vele. Az Ezeregy tündöklő nap két nő történetét írja le, ami egyben gyönyörű és nyomasztó. Nem csak fizikai, de lelki terror amin keresztül kell menniük, és nem csak a férj oldaláról, de a rendszer is kiveszi a részét a kínzásukból. Kedvenc szereplőm Aziz, aki olyan keveset szerepel a lapokon, mégis ő az, aki ha akaratlanul is, de okozója az eseményeknek.
A borítója nem nagyon tetszik, de ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el. Legalább azért, hogy utána hálát adhassunk a sorsunknak, hogy nem velünk történt mindez.
„Csak ezt adhatom, neki, mondta Marjam Leilának, ezt a tudást, ezeket az imádságokat. Mindig is ez volt az egyetlen valódi tulajdonom.”


Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap

Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap

Afganisztán, 80-as évek. A perzsa kultúra egykori bölcsőjének életét ellehetetleníti a terror és a háború. Két nő: Marjam és Leila. Marjam a társadalomból kivetett törvényen kívüliként születik, s kamaszkorában még azt a kevés szeretetet is megvonja tőle a sors, amit gyerekként még megkapott. Leilára akár boldogság is várna, ha életét nem forgatná fel mindenestől a véres háború. A két nőt közel hozza egymáshoz a szenvedés és a szeretett emberek elvesztése, sorsuk összefonódik a kegyetlen férfivilágban. A Papírsárkányok című világhírű regény szerzője az afgán történelem harminc évnyi krónikájába ágyazza a szívszorító történetet szeretetről, szerelemről és egy hihetetlen tettekre sarkalló önfeláldozó barátságról. Khaled Hosseini új regényében megdöbbentő képet fest a tálib uralom alatt sínylődő Afganisztánról, miközben páratlan érzékenységgel ábrázolja a női sorsokat.

Hirdetés