pwz ISP értékelése


>!
pwz ISP
Ponori Thewrewk Aurél (szerk.): A marslakók második inváziója

Úgy döntöttem, hogy most ez a hónap – 2015. április – a Sztrugackij-tesók hónapja lesz az olvasásaimat illetően azzal a kitétellel, hogy nem fogok a Delelő Univerzumhoz kapcsolódó könyvet olvasni tőlük. Azt majd máskor folytatom! :D
Így jött előbb a Trojka, aztán a Stalker, majd utoljára, igazi csemegeként A marslakók második inváziója, ami ebben a 74-es Táncsics Kiadó által megjelentetett sci-fi novellás kötetben látott napvilágot.
* * *
Már az is különlegesség, hogy abban az időben a Táncsicsnak is volt saját – igaz, nem olyan erős védjeggyel ellátott – sci-fi sorozata, mint a Mórának. A Mórában (nem –ból!!!!) aztán kinőtt a Kozmosz, ami lényegében pont a 70-es évek közepére magához is ragadta a hazai sci-fi kiadásokat. A Kossuth és a Táncsics ezután átengedte a Móra/Kozmosznak a terepet…
* * *
    Isaac Asimov: A marsbeliek útja
Szóval, Asimov – akinek a nevét itt Asimow formában látjuk leírva – az Asimov. :D Az ötlet pedig, hogy a víz ott van a világűrben, csak
a., meg kell találni;
b., és be is kell tudni gyűjteni
ma is éppoly eleven, mint a 60-as években. Csak itt jó kis Föld vs. Mars kerettörténetet kreált hozzá az író.

    G. Gurjevics: Nyelje le orvosát
Asimov Fantasztikus utazás c. művének „remakje”, egy kicsit más szemszögből. Nekem ez is tetszett.

    J. Tupicin: Napkelte
Számomra ez lógott ki egy kicsit a többi közül, bár attól még olvasható kis történet.

    Arkagyij és Borisz Sztrugackij: A marslakók második inváziója
Wells Világok Harca-nak továbbgondolása – ahogy azt a cím is sugallja. De van itt még valami! A Delelő Univerzum előzménytörténetei között létezik egy un. Zsilin-ciklus nevű sorozat. Ennek egyik része a MetaGalaktika 6-ban megjelent A század ragadozó tárgyai c. történet. Ebben Iván Zsilin emlegette az Ostobák Országát, egy olyan fogyasztói társadalomban „élő” földet, ami megérett akár arra is, hogy „újra” megtámadják a marslakók, de azt valószínűleg ha észre is vennék, annyira csak magukkal törődnének, hogy a marsiaknak még spéci sugárra sem lenne szükségük. Inkább eladnák egymást az emberek! No, ebből a két dologból/ötletből gyűrték össze ezt a történetet a tesók. Vigyázat! Felületes olvasás után lehet, hogy elgondolkozol, hogy „Ez meg mi a szösz?!”
A század ragadozó tárgyai viszonylag kevés változtatáson esett át a cenzúra miatt. A legszembetűnőbb talán csak az utólag hozzáírt előszó. A téma 1963-as, átírás 1964-ben, megjelenés 1965-ben. Ez, más műveikkel összevetve, ahol akár évtizedekig ment a huzavona, lényegében smafu, semmi.
Rögtön ez után, még a friss élményekkel felvértezve, 1966-ban hozzá is kezdtek A marslakók második inváziója-hoz. Olyan jól elrejtették az igazi mondanivalót, hogy a szöveg csont nélkül átment a cenzúrán!!! 66-ban újságban, 67-ben könyvben is megjelent! Ez akkor ritkaság volt, bár ehhez az is kellett, hogy úgy írják meg, ahogy. Görög helyszín, görög emberek – isteni nevekkel ;), olyanok, akikkel az olvasó még csak véletlenül sem tud azonosulni. Marslakó? Egy kanyi sincs benne, csak beszélnek róla! :D Lényegében a megfelelő emberek mindent elvégeznek helyettük. Na, talán ezt vették be a cenzorok, pedig az akkori „saját rendszert” is ostorozza, csak nem mindenki veszi/vette észre.
Több van ebben a kisregényben, mint első olvasatra a többség gondolná! ;)
* | * | * | *

Ennek a történetnek elég nagy rajongó tábora van a szovjet-orosz fantasztikus irodalmat oroszul olvasók között. Eddig két folytatást írtak hozzá.
Az elsőt 1998-ban adták ki az orosz – 1994-től izraeli – Daniel Kluger tolmácsolásában Новые времена (Új idők) címmel, ami Apollón szemszögéből folytatja a történetet.
Aztán létezik A marslakók harmadik inváziója (Третье нашествие марсиан) c. történet is Szergej Szinyjakin jóvoltából, ami 2006-ban látott napvilágot. Ez viszont egy nyomozós sci-fi történet.
Érdekes lenne mindhármat – egy kis magyarázattal – újra kiadni, vagy még inkább Wells Világok Harcát és a három orosz folytatást egyben! Ez biztos, hogy érdekes lenne – pláne, ha még egy kis magyarázat is menne mellé! :D :D :D
Különben is, Wells Időgép-ével már csináltak ilyet: Utazások az időgéppel címmel!!!!

>!
Táncsics, Budapest, 1974
218 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633200555 · Fordította: Vámosi Pál, R. Török Piroska, Apostol András · Illusztrálta: Kass János
1 hozzászólás

Ponori Thewrewk Aurél (szerk.): A marslakók második inváziója

Ponori Thewrewk Aurél (szerk.): A marslakók második inváziója

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Táncsics Könyvkiadó harmadik alkalommal jelentkezik fantasztikus elbeszélések gyűjteményes kiadásával. Ebben a kötetben négy, vitathatatlanul világszínvonalon álló írásmunkát ad közre, melyek mindegyikében az emberiesség eszménye uralkodik.
I. Asimov A marsbeliek útja című munkája a sanyarú körülmények között szívósan dolgozó és kitartó marsbeli telepesek leleményességét, akaraterejét és szellemi-erkölcsi felsőbbrendűségét állítja szembe a kapzsi, irigy, öntelt föntiek gondolkodásmódjával.
G. Gurjevics Nyelje le orvosát című mulatságos és tanulságos kisregénye sokáig emlékezetes olvasmánya marad a fantasztikus írásokat kedvelőknek.
J. Tupicin Napkelte című elbeszélése finom színekkel, gyengéd kézzel festett portré egy különös kisfiúról.
A. és B. Sztrugackij címadó kisregénye, A marslakók második inváziója, kacagtató paródia, sőt szatíra: hogyan jelentkezik egy zsarnoki, idegen megszállás ténye a kisvárosi, szűk látókörű nyárspolgárság szintjén. A zengzetes, klasszikus nevek mögött a világméretű események fergeteges sodrában is a maguk apró-cseprő ügyeivel bíbelődő mai nyárspolgárok húzódnak meg, akiknek mesteri, szatirikus ábrázolása óhatatlanul mélyen elgondolkodtató történelmi párhuzamok megvonására késztet.

Hirdetés