Tufuka értékelése


>!
Tufuka
Nalini Singh: Shield of Winter

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy Nalini a kedvenc írónőim egyike, így nem igazán vagyok képes objektíven értékelni a könyveit, és gyakorta felül is csillagozom őket. Azonban mindnek van valami varázsa, valami ami odatapaszt a lapokhoz és nehéz szabadulni a világtól, még akkor is mikor nem olvasok. Vannak olyan könyvek, amiket a főszereplők miatt, és van olyanok, amiket a háttérben zajló események miatt szerettem meg. És van, amikor egyszerre mindkettő.
Ez már a soron következő 2. könyv ahol két Psy a főszereplő, így nyilván felmerülhet az a gondolat, hogy túlzottan is hasonló lesz a két történet. Ez nem így van szerencsére. Vasic és Ivy sztorija jelentősen eltér a Heart of Obsidian főszereplőitől.

Vasic azt hiszem legelőször az 5. részben tűnt fel, mint a titokzatos teleportálni képes mentál. Ahogy haladtunk előre és egyre többször szerepelt – hol Aden társaságában, hol egyedül –, úgy kedveltem meg én is egyre jobban. Nyilván mivel ő is a Nyíl Osztag tagja így számíthatunk rá, hogy mivel kellett gyerekként szembesülnie, ez tehát nem okozott meglepetést. Azonban a személyiségéből adódóan iszonyatos bűntudata van. Úgy gondolja számára már nincs megváltás. Ez is vezet többek között ahhoz, hogy nem értékeli eléggé az életét és egy nagyon veszélyes kísérlet fő tesztalanyává válik.
Ivy egy teljesen új karakter, egy E Psy, mint Sascha. Nagyon könnyen megkedvelhető, aranyos karakter, akinek egy irtó édes háziállata van, akit Rabbit-nak hívnak. Az adottságából adódóan a könyv folyamán jobban megismerhetjük ezt az elfeledett, vagyis inkább elnyomott Psy típust, a képességeiket és a bennük rejlő lehetőséget. Bár Sascha révén már volt lehetőségünk találkozni velük, de ebben a könyvben rájövünk, hogy mekkora is a jelentőségük az egész mentál fajra nézve.
A könyvben sok korábbi főszereplő feltűnik. Fontos szerep jut Sascha-nak, és persze, ha ő jelen van, akkor ez garancia arra, hogy Lucas is feltűnik. Az első rész óta már elég hosszú idő eltelt, ők pedig változtak, de az idővel csak még szerethetőbbé váltak.
Régi karakterek közül Judd és Hawke, valamint a kialakult helyzet miatt Dev is szerepel. Mindannyian máshogy, de hozzájárulnak az események alakulásához.
Kaleb és Sahara szintén nagyon fontos szerephez jut, de azt hiszem az ő feltűnésük várható is volt.

A konfliktus fő pillére már kötetekkel ezelőtt megjelent, azonban az előző részben vált kulcsfontosságú kérdéssé. Nem nagyon tudtam, hogy hogyan is fogunk kilábalni ebből a helyzetből. Már néhány rész óta nem egy kisebb csoport problémájára fókuszálunk, hanem az egész társadalom fennmaradása és jóléte a kérdés.
A történet a Nalini által már megszokott ütemben folyt, nemcsak a főszereplőkre, hanem a háttérben zajló eseményekre is kellett figyelnünk. Az adott helyzetben pedig ez a két elem szorosan összefüggött. Voltak érdekes megoldások, és volt, ami kissé gyors volt, de a könyv végére érve elégedett voltam az események alakulásával.

Azt hiszem sok kérdésre választ adott ez a könyv, és sejtem, hogy mi lehet még terítékem, amire gondolom Aden könyvében kapjuk meg a választ. Azzal a kötettel lezárul ez a történetszál és új irányba haladunk, de Nalini ígérete szerint szerencsére nem kell elbúcsúznunk a világtól.

5 hozzászólás

Nalini Singh: Shield of Winter

Nalini Singh: Shield of Winter

“The alpha author of paranormal romance” (Booklist) draws us back into her extraordinary Psy-Changeling world, a world torn between violence and peace, passion and ice…

Assassin. Soldier. Arrow. That is who Vasic is, who he will always be. His soul drenched in blood, his conscience heavy with the weight of all he’s done, he exists in the shadows, far from the hope his people can almost touch—if only they do not first drown in the murderous insanity of a lethal contagion. To stop the wave of death, Vasic must complete the simplest and most difficult mission of his life.

For if the Psy race is to survive, the empaths must wake…

Having rebuilt her life after medical “treatment” that violated her mind and sought to suffocate her abilities, Ivy should have run from the black-clad Arrow with eyes of winter frost. But Ivy Jane has never done what she should. Now, she’ll fight for her people, and for this Arrow who stands as her living shield, yet believes he is beyond redemption. But as the world turns to screaming crimson, even Ivy’s fierce will may not be enough to save Vasic from the cold darkness…

Hirdetés