Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Jack Kerouac: Úton

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Szegény Dean, született csavargó, menthetetlenül megállíthatatlan lélek, de valamilyen szinten igaza van, talán így kéne élni. Ez volt az egyik kedvenc idézetem tőle: http://moly.hu/idezetek/351784
Kicsit megszenvedtem a végével, a mexikói kaland már unalmas volt számomra, ismétlés az előzőekhez képest; de azt értem, hogy mitől nagy mű a regény. Rengeteg mondanivalója van, amelyeket cselesen elrejt a szöveg közben Kerouac, tehát figyelni kell, de piszkosul. Viszont ami hiányzott nekem, de nagyon, az egy térkép, mert persze nagyjából tudom, hogy hol vannak az említett nagyvárosok, de a kisebbekről fogalmam sincs.


Jack Kerouac: Úton

Jack Kerouac: Úton

Jack Kerouac (1922–1969) az amerikai beatnemzedék egyik kiemelkedő alkotója és teoretikusa, a beatéletmód és a beatideológia modelljének megteremtője – egyben az 1950-es–60-as évek amerikai ifjúságának képviselője és prófétája, a tiltakozás, a menekülés hangjainak megszólaltatója. Lelkes követőket és ádáz ellenségeket szerzett, gondolatai a szexről, a kábítószerekről Európában tovább gyűrűztek akkor is, amikor hazájában már csillapodtak a beat körüli viharok. Könyvei lírai, vallomásos jellegűek, más-más néven majd’ mindegyiknek ő maga a hőse.Főműve, az Úton a nagy utazások, száguldások története. 1947 és 1950 között barátjával, Neal Cassadyvel beautózta az Egyesült Államok és Mexikó legkülönfélébb tájait, utána egy évig tervezte az erről szóló beszámoló formáját, szerkezetét, majd pedig befűzött az írógépbe egy negyvenméteres papírtekercset – és megszületett a „spontán próza” műfaja.Az eredmény: a 60-as évek „ellenkultúrájának” beharangozása és majdani Bibliája, általános kritikusi értetlenség, valamint hatalmas közönségsiker. Sal Paradise és Dean Moriarty (Kerouac és Cassady fiktív megfelelője) szédületes dzsesszfanfárral került be az amerikai és a világirodalom halhatatlanjai közé.

Hirdetés