Ivenn P értékelése


>!
Ivenn P
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

A könyv írója egy az első millennium környékén élt férfi, Thorgils Leifsson személyébe képzeli magát, az ő elbeszélésében követhetjük nyomon a korszak eseményeit. Ebben a kötetben Thorgils feltárja előttünk kalandos életének első szakaszát, egészen a születésétől kezdve a fiatalemberré éréséig. Közben bemutatja nekünk az északi világ érdekességeit, mely során beutazzuk Grönland, Izland és Írország tájait, megismerkedünk az itteni emberekkel és szokásaikkal, hitvilágával, a legfőbb történelmi eseményekkel.

Mint az északi kultúra iránt érdeklődő olvasónak, nagyon tetszett a regény. Alapismereteimet még tovább bővítette, számos új dolgot megtanulhattam erről a korszakról egy gördülékeny történet formájában. Aki érdeklődő a téma iránt, annak ilyen téren tetszeni fog, bár a cím megtévesztő lehet: a skandináv istenekről nem esik akkora szó, mint ahogy én azt reméltem, a mitológiába épp hogy csak egy kis betekintést ad, habár a vallás végig fontos ívét adja a történetnek. Látható lesz, hogy a pogány hit és a kereszténység hogy csap össze, az egyik milyen hatással van a másikra. Erről nagyon érdekes volt olvasni.

Ugyanakkor mint egy izgalmakat, színes karaktereket és magával ragadó cselekményt váró olvasó nekem egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet a sztori. A főszereplő sajnos elég semmilyenre sikeredett, csak sodródik az árral. Eléggé érződik az, hogy az író szerette volna bemutatni az összes fontos történelmi eseményt, ezért Thorgils sorsát mindig úgy alakítja, hogy „véletlenül” pont ott legyen.
Hányattatott, nehéz az élete, de valahogy csak úgy megél és túlél mindent, érzelmileg majdhogynem immúnis mindenre. Ami kifejezetten zavart, hogy a történetnek nincs más konstans szereplője rajta kívül, az emberek jönnek és mennek. Szerintem igen jót tett volna ennek az egész történetnek egy társ (vagy társak), aki segített volna kibontani Thorgils karakterét, aki miatt lehetett volna izgulni. Így viszont nem történik más, csak Thorgils elvisel mindent és elfogadja, hogy mindig új emberekhez sodorja a szél.

Összességében egy közepes regénynek mondanám. A néprajz, a kultúra ábrázolása miatt megéri elolvasni, de egyébként nem igazán magával ragadó. Vannak benne kegyetlen és véres csaták ugyan, vikingek, de ne számítsatok erős, hősies és szerethető főszereplőkre, mert ilyenek nem lesznek benne sajnos. A folytatást még én sem tudom, hogy el fogom-e olvasni, bár az említett pozitívumok miatt megfontolandó.


Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

A rendkívüli hősökkel, skandináv mitológiai elemekkel és véres csatákkal teli viking világban játszódó regény egy nagy ívű történelmi trilógia első kötete.
999-ben, az első millennium előtti évben születik meg Thorgils Leifsson, Szerencsés Leif és Thorgunna, egy rejtélyes, a második látás adományával megáldott ír nemesasszony fia. A hamar árvaságra jutó Thorgilst Izlandon és Grönlandon nevelik különböző mesterek, akik megtanítják az ősi szokásokra és figyelmeztetik, hogy a „Fehér Krisztus” egyre nagyobb területeket hódít el a „régi istenek” birodalmából. Thorgils még gyermekként eljut Vinlandra, a legutolsó nyugati erősségbe, s ott szemtanúja lesz egy rettenetes mészárlásnak, amit gonosz nagynénje vezet, s ami porig rombolja viking településüket. Izlandon belekeveredik az egymással versengő családok közötti véres küzdelembe, Írországban pedig fogságba esik egy csatában, és eladják rabszolgának.
A hontalan Thorgils éles eszű és rendkívül alkalmazkodóképes, valódi küldetéséről álmodni sem mernének a körülötte élők. Odin híveként életének viharos eseményei során többször is életveszélybe kerül, hol csatában, hol betegségben, hol hajótörésben.

Hirdetés