Kiss_Csillag_Mackólány P értékelése


>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Art Spiegelman: A teljes Maus

Olvasásom jó néhány évtizede alatt nem igazán kerültünk mélyebb kapcsolatba, a képregény és én. Néhányszor olvastam csak, nem is igazán ragadott meg.
Most is úgy voltam vele, hogy kevés betű, gyors haladás.
De nem így lett!
Ez a Spiegelman, nagy játékos ám!
Magát a történetet is érdekfeszítőre kerekítette, alig tudtam letenni, pedig meglehetősen nehéz súlyú volt, a szó legszorosabb értelmében is.
De a képek! Először csak megnéztem, hogy oké, egerek, teljesen megfelelnek a ranglétrának, nyilván ők vannak legalul, őket mindenki utálja, próbálja eltaposni, rondák, undorítóak. De ahogy jobban elkezdtem figyelni őket, teljesen a hatalmukba kerítettek. Ennyiféle ábrázolást, ennyiféle jellemet, ennyiféle lelket megformázni? Még szavakkal is szinte lehetetlen megfogalmazni, nemhogy lerajzolni!
Órákig ültem mellette, néztem az egérarcokat, és ámultam-bámultam.
Egyszerűen felfogni is nehezemre esett, úgy csodáltam a képeket.
Egyszerűen hihetetlen, így, hogy eltelt egy nap, még így is nehéz megfogalmazni.
Ez egy csoda volt számomra.
Kár, hogy a második részre a mesélés ellaposodott, valóban üzletté vált a kötelező második rész. Én hagytam volna csak az elsőt, kicsit visszamenőleg is rontott a kapkodás, az érezhető kényszermunka-jelleg.
Köszönöm @shadowhunter1975-nek, hogy megismerkedhettem az egereivel.

4 hozzászólás

Art Spiegelman: A teljes Maus

Art Spiegelman: A teljes Maus

„Ezek nem emberek!” Ha ez a gyűlölettel átitatott mondat egy állam ideológiájává válik, az minden esetben világméretű tragédiához vezet. A náci Németországban a goebbelsi propaganda elhitette az emberekkel, hogy bizonyos embertársaik alsóbbrendűek, akiket el kell pusztítani.
E szörnyűséges, egész Európát érintő történelmi bűntett áldozatainak állít emléket Art Spiegelman Pulitzer-díjas képregénye, a Maus. A szereplők antropomorf állatok: egérfejű zsidók, macskafejű németek és kutyafejű amerikaiak. Az ő sorsukon keresztül ismerjük meg a holokauszt megrázó eseményeit és következményeit.
A történet gerincét Spiegelman lengyel származású apjának magnószalagra rögzített visszaemlékezései alkotják, így a Maus fikciós, önéletrajzi és dokumentumkötet egyben. Műfajteremtő, egyetemes érvényű irodalmi alkotás egy szégyenletes korszakról, mely nem merülhet feledésbe.

Art Spiegelman képregényrajzoló, -író, szerkesztő. A Maus eredetileg folytatásokban jelent meg az általa alapított Raw magazinban. Bár munkásságát a képregényes közösség már jóval előbb elismerte, a neve azután vált világszerte ismertté, hogy a Maus 1992-ben – a képregény-irodalomban elsőként – Pulitzer-díjat kapott. Az eredetileg két kötetben, majd gyűjteményes formában is megjelent művet azóta több mint 30 nyelvre fordították le.

Hirdetés