Isley P értékelése


>!
Isley P
Orson Scott Card: Vándorlegény

A Vándorlegény újfent tökéletes folytatása Teremtő Alvin történetének. A sztori ismét zseniális. A regény középpontjában álló bírósági tárgyalás rendkívül izgalmas és fordulatos volt, miközben hozzájárult remek, új karakterek bemutatásához. Gondolok itt elsősorban Bizony Cooperre. Bizony fortélya nagyon hasznosnak tűnik és ő maga is egy végtelenül becsületes, kedvelhető személy. Az egész tárgyalás; a nehézségek, melyekkel a Pusztító és a szolgálatában álló emberek miatt Alvinnak szembe kellett néznie, még inkább szemléletessé tette azt, hogy milyen hatalmas jellem Alvin. Már szinte bibliai, emberfeletti személlyé válik. Az új világ Teremtőjévé. Napóleon belső monológjában már szinte Krisztus második eljöveteléről beszél Card. Alvin rendkívül tisztán testesíti meg a keresztyén értékrendet. Már attól is jobb embernek érzi magát az emberfia, ha Alvinról olvashat.

A regény másik központi szereplője Calvin, Alvin öccse. Az ő londoni és párizsi kalandja is nagyon érdekes volt. Tetszett, hogy Card ennyire kiemelte, célt adott neki, és Bonaparte Napóleon, Európa Császára lett a tanítója. Így a következő könyvekben majd sor kerülhet a gigászi csatára az új világ két Teremtője, Alvin és Calvin között. Calvint nagyon fontossá tette Card: olyan ő, mint Káin vagy Júdás. Ki tudja hogy dönt majd? Valóban megküzd-e bátyjával? Felülkerekedik-e majd a lelkét behálózni igyekvő Pusztítón?

Remek kalandok, egy végig izgalmas tárgyalás, Calvin központi karakterré válása, sokat szerepelő Napóleon és érdekes új karakterek. Minden szempontból zseniális folytatása a szériának a Vándorlegény. Várom, hogy jöjjön a Fáklya!


Orson Scott Card: Vándorlegény

Orson Scott Card: Vándorlegény

Alvin Smith immár kész férfiként tér vissza Erélyegyházára, és igyekszik a falubelieket megtanítani a Teremtésre. Ám egyre-másra kudarcot vall, sőt szeretett öccse, Calvin is ellene fordul. Alvin elmegy szülőfalujából, hogy megtalálja azokat, akiknek segítségével felépítheti Kristályvárost, de út közben börtönbe kerül és az életéért, a szabadságáért kell küzdenie. Közben Calvin rájön arra, hogy ő is Teremtő, de neki nem Kristályváros kell, nem a tudás, a munka és a nyugalom. Hatalomra vágyik, mindenki fölött akar uralkodni, és el is indul ezen az úton… Orson Scott Card az egyetlen író, aki egymás után kétszer kapta meg a Hugo- és a Nebula-díjat. Card többek között magáénak mondhatja a World Fantasy-díjat, a Locus magazin olvasóinak díját, a Ditmar-díjat és a Mythopoeic-díjat is.

Hirdetés