ppayter értékelése


>!
ppayter
Ramez Naam: Nexus

"[…] Kiváló regényt lehetett volna írni erre a témára, ha megmarad a technológia előnyei vs. veszélyei, teljes szabadság vs. másság üldözése, nyugati vs. keleti világnézet, hétköznapi emberek vs. poszthumánok vonalon, a lövöldözések és leszakadó végtagok egyszerűen fölöslegesek és így a történet is megreked valahol középszinten. Persze ezzel szélesebb kört is meg lehet fogni, illetve ettől nő négyszázötven oldalra a terjedelem, de én személy szerint megelégedtem volna egy százötven-kétszáz oldallal rövidebb regénnyel is, ha cserébe kicsit több szó esik a transzhumán/poszthumán technológiák morális és társadalmi kérdéseiről, illetve ha nem csak egy egyhetes szállodai üdülésre (vagy konferenciára) Bangkokba érkezett turista szintjén sikerül behozni a képbe a buddhizmust, hanem egy kicsit jobban beleássa magát a szerző, ha már.

[…] Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, egyből az jutott eszembe, hogy ez tökéletes gibsoni téma. Ez az érzés végig megmaradt, ugyan a legutóbbi könyve nem ezt az irányt hozza, de a nanotechnológia és a poszthumán kérdés talán még jobban illene a régi William Gibsonhoz, mint a saját új regénye. Igaz, a Nexus nem olyan simára csiszolt és kevésbé visszhangozza a jelenünket […]

Nem lehet és nem is kell kizárólag tökéletes regényeket olvasni (törekedni azért érdemes rá). Ez sem tökéletes, mégis megéri felvenni a listára, leginkább az érintett kérdések miatt. Hiába izgalmas a transzhumanizmus/poszthumanizmus témaköre, magyarul viszonylag csekély számú könyv foglalkozik vele (ezek jelentős része az Ad Astránál jelent meg), a Nexus ilyen szempontból kifejezetten különlegesnek számít. Ha a technikai részletekre vagy kíváncsi, akkor persze Kurzweil az irányadó, de ha regényes formában szeretnél transzhumán technológiákról olvasni, ez nem rossz választás, főleg, ha utána alaposan elgondolkodsz a fölvetett problémákon és lehetőségeken."


Bővebben: http://kultnaplo.blogspot.com/2015/03/ramez-naam-nexus-…


Ramez Naam: Nexus

Ramez Naam: Nexus

Kaden Lane fiatal tudóspalánta. Egy olyan illegális csoport tagjaként tevékenykedik, amelyik a köztudatban csak drogként ismert, Nexus 3 nevű nanotechnológiás szer fejlesztésein dolgozik. A Nexus lehetővé teszi, hogy az emberek programokat futtassanak a fejükben, egyesítsék a tudatukat, vagy akár átvegyék az irányítást mások felett. A fiú rövid úton szembe találja magát a világot mozgató titkos erőkkel, amelyek egy humán-poszthumán háború felé sodorják az emberiséget. A szerző egyedi módon vegyíti a buddhizmust a transzhumanizmussal, történetének helyszínéül pedig az élettől lüktető, ellentmondásos nagyvárost, Bangkokot választotta. Itt, a Szukcsai-piacon vásárolt fejlesztésektől bárki erősebb, félelmetesebb lehet, vagy éppen szabadon bőrszínt változtathat. Kaden csak a saját leleményességében, és az Új Fenyegetések Igazgatóságának mindenre elszánt, csalódott ügynökében, Samben bízhat, ugyanis ha az általa kifejlesztett Nexus 5 rossz kezekbe kerül, az beláthatatlan következményekhez vezet. A technológia magasabb szintre emelheti az emberiséget, vagy kipusztíthatja azt. Egy biztos: új világrend van születőben, ám a jelek szerint nem lesz békés az átmenet.