pat P értékelése


pat P>!
Michael Cunningham: Jellegzetes napok

Michael Cunningham és David Mitchell a bravúros, meglepő, költői és/vagy stílusbravúros mindenmindennelösszefügg-próza ikercsillagai. És a magyar könyvkiadás két nagy vesztese, nem mellesleg. Megérdemelnének már egy rendes kiadót, mi meg a könyveiket, no.

Nem hiszem, hogy meg fogom tudni magyarázni, miért tetszett ennyire.
Walt Whitman örök. Meg Amerika is. Továbbá a szobor, a tálka és a Ló is. Meg a három főszereplő is örök. Vagy minden és mindenki visszatér. Miközben többen versben beszélnek. Ráadásul horrorral kezdődik, thrillerrel folytatódik, scifi-re végződik.
Gagyi? Unalmas? Láttuk már ezerszer? Ezo-izé? Didaktikus? Oszt' még majd Obi-Wan Kenobi is eljön repülő csészealjon, mi? Hagyjálbékén?
Hát igen, de valahogy mégis van benne valami. Egy ilyen szikraszerű izé, ami minden releváns lelki porcikádat megérinti, és eltölt valami nagyobb dolog tudatával (még engem is, bizony durva), amitől jó lesz, és felemelő lesz, és mindennek valahogy értelme lesz, és várod Waltot a sarkon, de ha nem jön, akkor is rendben lesz minden, és ló lesz. Az égen. De még tán a földön is.
És közben rettenetesen izgalmas, és a második történettől nagyon paranoidnak lehet lenni.
Nem is tudom, nem kéne-e most rögtön elkezdenem újra.

25 hozzászólás

Michael Cunningham: Jellegzetes napok

Michael Cunningham: Jellegzetes napok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az órák Pulitzer-díjas szerzője ezúttal újabb sikerkönyvvel jelentkezik. A múltban, jelenben és jövőben játszódó három izgalmas történetben ugyanazok a kulcsfigurák: egy kamaszfiú, egy férfi és egy nő. A „Benn a gépben” kísértethistória, amely az ipari forradalom idején, a gépkorszak hajnalán játszódik, ahol ember és gép először feszül egymásnak. „A gyermekek keresztes hadjárata” ízig-vérig mai történet, amolyan detektívregény, amely egy látszólag véletlenszerűen robbantgató terrorista csoport üldözését és felszámolását követi nyomon. A százötven év múlva játszódó „Akár a szépség”-ben New Yorkot ellepik az első olyan lakott bolygóról érkező menekültek, amellyel a Föld népe kapcsolatba lépett. És mindegyik epizódban ott rejlik olykor nem is annyira eldugottan Walt Whitman ihlető szelleme, aki a következőt ígérte jövendő olvasóinak: Nem számít az idő, sem a hely Veletek vagyok. Amiképp a maga eredetiségével és bátorságával Cunningham is az olvasókkal van a Jellegzetes napok minden egyes lapján.

Hirdetés