pat P értékelése


>!
pat P
Ramez Naam: Nexus

Szeretem én annyira a poszthumán / transzhumán tematikát, hogy készséggel megbocsássak néhány laposabb karaktert vagy kigyomlálatlanul maradt nyelvtani anomáliát. A kedves író felvet pár izgatóan érdekes ötletet (jobb esetben picit ki is fejti azokat, mert hardulni jó), majd szépen körbejárja, miért jó vagy problematikus az a helyzet, ami ebből következik. Különösen pozitív, ha több nézőpontból, több személy / szervezet / létforma véleményét ütköztetve vizsgálja meg a témát, érzékeltetve ezzel az élet, a világmindenség meg minden összetett és nehezen kiszámítható voltát, valamint a fekete&fehér nézőpont tarthatatlanságát. És akkor kész, jöhet értem a takarítóbrigád a kanalakkal meg a felmosóronggyal. (Hát ha még van benne valami buddhizmus vagy hasonló is… inkább nem is részletezem.)

És igen, ezt a könyvet is imádtam.
Körülbelül a századik oldalig. Bizony. Mert kb. odáig szépen odaad nekünk minden fent részletezett finomságot és gondolatot, fontos és izgalmas kérdéseket vet fel, lelkesít, gondolkozásra és véleményalkotásra késztet, meg minden ilyesmi. Aztán meg jön az akció. Meg az akció. Meg még egy kis akció. Meg valamennyi buddhizmus, de azért arra még ráfért volna egy kis valódibb mélység, meg cizella (még ha remekül passzolt is a Nexus meg a buddhizmus). És még mindig nem tudom, kinek az oldalán állok. De már nem is érdekel.

4 hozzászólás

Ramez Naam: Nexus

Ramez Naam: Nexus

Kaden Lane fiatal tudóspalánta. Egy olyan illegális csoport tagjaként tevékenykedik, amelyik a köztudatban csak drogként ismert, Nexus 3 nevű nanotechnológiás szer fejlesztésein dolgozik. A Nexus lehetővé teszi, hogy az emberek programokat futtassanak a fejükben, egyesítsék a tudatukat, vagy akár átvegyék az irányítást mások felett. A fiú rövid úton szembe találja magát a világot mozgató titkos erőkkel, amelyek egy humán-poszthumán háború felé sodorják az emberiséget. A szerző egyedi módon vegyíti a buddhizmust a transzhumanizmussal, történetének helyszínéül pedig az élettől lüktető, ellentmondásos nagyvárost, Bangkokot választotta. Itt, a Szukcsai-piacon vásárolt fejlesztésektől bárki erősebb, félelmetesebb lehet, vagy éppen szabadon bőrszínt változtathat. Kaden csak a saját leleményességében, és az Új Fenyegetések Igazgatóságának mindenre elszánt, csalódott ügynökében, Samben bízhat, ugyanis ha az általa kifejlesztett Nexus 5 rossz kezekbe kerül, az beláthatatlan következményekhez vezet. A technológia magasabb szintre emelheti az emberiséget, vagy kipusztíthatja azt. Egy biztos: új világrend van születőben, ám a jelek szerint nem lesz békés az átmenet.

Hirdetés