Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Szabó Magda: Freskó / Mózes egy, huszonkettő

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Szokás szerint csillagos ötös, mindkét mű, bár szerintem a Mózeshez idősebb olvasónak kell lenni/min. érteni, hogy mi mindent hoz egymásba egy párkapcsolat.
A Freskó megint olyan lenyűgöző volt, mint a Pillanat, szeretem ha Szabó Magda ír arról a fátumról, ami balsorsként összeterel egymáshoz nem való egyéneket egy rokonságba.
Valószínűleg a téma hasonlósága, és a stilisztikai megoldás azonossága miatt került egy kötetbe a két külön történet. Talán a Freskó kicsit kidolgozottabb, és elég meglepő, hogy mennyit szidja a kommunistákat, ahhoz képest, hogy még abban a rendszerben született.
A Mózes végén szorítottam Huginak, de így is jó kezdet ez az új életre. Az élet nem rózsaszínű cukormáz, inkább jobb így egyenes beszéddel, kölcsönös baráti érzelmekkel nekiindulni, együtt küzdeni. (Azért most a ritka romantikus kibukik belőlem, és drukkolok a happy véghez.)


Szabó Magda: Freskó / Mózes egy, huszonkettő

Szabó Magda: Freskó / Mózes egy, huszonkettő

Az emberi sorsokat gúzsba kötő, szorongató múlttal szállnak szembe Szabó Magda regényeinek hősei.
A remekbe szabott Freskó Annuskája egy hazug, képmutató örömöt és szeretetet nélkülöző világból szökött meg, hogy megvalósíthassa élete nagy álmát: festő lehessen. Kilenc év múlva hazamegy anyja temetésére, s a regényben megelevenednek a cselédház falára festett freskó alakjai. Feltárul a négy generáció élete, a múlt hazugságait, görcseit feloldani nem tudó könyörtelen öregeké, a közönybe, tehetetlenségbe süppedő fiataloké. Megértjük, miért kellett Annuskának innen megszöknie, s miért kell a temetés után újra felszállnia a vonatra: most már végérvényesen és visszavonhatatlanul hátat fordítani Tarbának a múltnak.
A Mózes egy, huszonkettő fiatal hősei az idősebb nemzedékkel szállnak szembe. Megteszik azt, amit a bibliai Izsák nem tett meg Mózes első könyvének huszonkettedik részében: fellázadnak, nem óhjtanak áldozatok lenni szüleik elhibázott életének oltárán. Ezek a fiatalok nem tudják megadni szüleiknek azt , amivel azoknak az élet tartozik. És nem is akarják. Őket már nem nyomasztják a múlt emlkékei, ők már megalkuvás nélkül mernek és tudnak élni, vállalni önmagukat, alakítani sorsukat. És ehhez nincs szükségük az öregek tanácsaira, tapasztalataira, regulázó szigorára.
Szabó Magda fojtott atmoszférájú feszültségektől sistergő történetiben most is páratlan érzékkel megrajzolt figurákkal találkozhatunk. A Freskó Annuskája pedig mai irodamunk egyik legszebb, legemlékezetesebb nőalakja.

Hirdetés