ppeva P értékelése


>!
ppeva P
Sarkadi Imre: A gyáva

Nem A gyáva. Hanem A gyávák. Mert ahhoz, hogy egy nő ilyen legyen, lehessen, kell egy férfi is, aki kellően gyáva egy igazi, egyenrangú emberi kapcsolathoz, házassághoz, és kvázi vesz magának egy cicababát, akit eltart, kitart, akitől nem kér még hűséget meg szeretetet se, csak legyen ott mellette dísznek. Csingilingi a Mercedes kulcstartón. Dekoráció a sérült önbizalom és ego megtámogatására, a haverok irigykedésének fenntartására, a karrier fényesítésére, hogy nagyobbnak érezhesse magát. Egy ilyen kapcsolathoz két ember kell, egy eladólány, aki kényelemből, pénzszeretetből, lustaságból és önzésből eladja magát, meg egy vevőlegény, aki a legtöbbet ígérve megveszi magának.
Ahhoz, hogy valaki magába szúrja a kisbicskát vagy megegyen egy hernyót, nem bátorság kell. Ezek virtuskodások, feltűnősködések, ettől még bőven lehet valaki a mindennapokhoz nagyon gyáva. Gyáva felvállalni egy saját önálló életet, felelősséget a saját sorsáért, feladatot találni.
A könyvben ott van az ötvenes évek végének hangulata is, szinte érezni a dolgozók fejcsóválását: milyen züllötten is élnek ezek a felkapott művészemberek meg a babáik. Lám, még az egykori ifi munkáslányt is elcsábították a könnyű életet biztosító cselédsors vonzásával. Már ő is „urizálna”, már neki se jó az egyszerű vőlegény.
De a probléma, amit a regény körüljár, az bármely korszakban aktuális.

3 hozzászólás

Sarkadi Imre: A gyáva

Sarkadi Imre: A gyáva

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A kisregény első személyű elbeszélője Éva, luxuskörnyezetben, szobrászfeleségként élő fiatal nő, aki szerelmes lesz Szabó Istvánba, a friss gépészmérnöki diplomás autószerelőbe. A fiú egyénisége, jelleme, az iránta érzett, hirtelen fellobbant szerelem és az általa kínált új, tiszta életforma vágyakozást ébreszt benne egy más, tartalmasabb élet iránt.
Ám amikor döntésre kerül a sor, Éva megretten és visszalép: nem tudja vállalni a józan, kiegyensúlyozott, de erőpróbáló vidéki életet, hisz szüksége van a fényűzésre, a semmittevésre, megvetett, de megszokott társasági életre.

Hirdetés