Christinewinchester értékelése


Christinewinchester>!
Anna Sewell: Fekete Szépség

A lovak szerelmese vagyok, így már „kiskoromban” is szívesen vettem a kezembe a kis könyvecskét, s még felnőtt fejjel is szívesen olvastam.
Keserédes történet, vidámsággal, szeretettel, kegyetlenséggel, tudatlansággal, nemtörődömséggel. Azt kívánom bárcsak minden lóval úgy bánnának, ahogy John például. Az, hogy egy szép, nemes állat hátán ülhetünk (vagy húz), az megtiszteltetés, s nem egy tárgy, amivel kényünkre-kedvünkre bánhatunk.


Anna Sewell: Fekete Szépség

Anna Sewell: Fekete Szépség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az állattörténetek egyik legszebbikét Anna Sewell (1820-1878), angol írónőnek köszönhetjük. Társai, barátai voltak az állatok. Krónikus betegsége miatt már gyermekkorától élete összekapcsolódott pónijával. Csak pónifogaton tudott kimozdulni otthonából, így hőse, a póni, a legközvetlenebb ismerőse volt, „akin keresztül látta a világot". Egyetlen, világhírű műve a Fekete Szépség a gyermekirodalom klasszikusa, egy ló önéletrajza. Könyvét a világ számos nyelvére lefordították. A rendkívül intelligens, gyönyörű ló, életében többször gazdát cserél, és ennek során sok emberi rosszal, gonoszsággal, kegyetlenséggel találkozik. A könyv rólunk, emberekről is szól, morális tisztasággal tanítva azt, hogy feladni soha nem érdemes. Fekete Szépség története a jó győzelmét ünnepli a rossz felett, és erősíti bennünk azt a hitet, hogy érdemes „embernek" maradni elembertelenedett világunkban. Sewell főhősének sorsa is végül jóra fordul, és eljut a szerető gondoskodáshoz.

Hirdetés