Juci P értékelése


>!
Juci P
Papp Sándor Zsigmond: Semmi kis életek

Mit mondjak nektek Papp Sándor Zsigmondról? Hát egy zseni a csávó. Annyira finom, biztos kézzel idéz meg teljesen hányingerkeltő történelmi időket és élethelyzeteket, -érzéseket, személyes és kollektív nyomorokat, és mégsem fordulsz be teljesen a könyvtől, mert annyi szeretettel és együttérzéssel veszi körül a pitiáner kis figuráit – igen, mind pont ilyen pitiánerek vagyunk –, annyi bölcsesség és finom humor hatja át a mondatait, hogy ugyan nem tud olyan érzésed lenni a végén, hogy minden rendben van, de iszonyat hálás vagy, hogy mindezt megmutatta neked.
Azért külön is iszonyat hálás vagyok, hogy vannak ilyen íróink, mint PSZS vagy Tompa Andrea vagy Vida Gábor (meg biztos még sokan mások), akik erdélyi magyarokról, románokról, cigányokról, zsidókról, székelyekről, szászokról, az ő együttélésükről írnak, és egy komplex Erdély-képet tartanak életben a magyar köztudatban.

4 hozzászólás

Papp Sándor Zsigmond: Semmi kis életek

Papp Sándor Zsigmond: Semmi kis életek

Ha egy tónak képzeljük el a boldogságot, akkor miként lehet, hogy utólag mégis elfér egy pálinkáspohárban? Ki gondolná, hogy a szeméremcsupaszítás oldhatja egy kommunista kisváros frusztrációit? Pedig a diktatúra idején sokan apró, kézzel fogható örömökbe kapaszkodva evickélnek túl a mindennapokon, akárcsak Papp Sándor Zsigmond első regényének hősei, akik esendőségükkel, kiszolgáltatottságukkal, infantilis vágyaikkal mind-mind a néhai diktátor gyermekei. Egy babaházban élnek a Törekvés utcában, és körülöttük mindenütt ott feszül Ceauşescu üvegburája. Szerelem, felvonulás, árulás és félelem az életük, melyben a mindent és a semmit csupán egy hajszál választja el egymástól egy rosszkor elhangzó mondat, véletlen baleset vagy egy titkosszolga kedélyváltozása. A regény felkavaróan, de vigasztaló humorral mesél Románia rendszerváltás előtti és azt követő időszakáról. Szereplői, akiken átgyalogol a történelem, hús-vér figurák, akik a történet végére jutva kivétel nélkül rokonaink és barátaink lesznek. Az ő életük is, Kertész Imre szavaival, valakinek szóló élet, és ennyiben s csakis ennyiben értelmes élet, ha magát az élet értelmét különben teljes homály borítja is.

Hirdetés