MissTimon értékelése


>!
MissTimon
Irvine Welsh: Skagboys

Nem tudom pontosan, hogyan, de beszippantott az öreg Welsh stílusa. Bántóan őszinte, szókimondó, trágár. Talán pont erre volt most szükségem a fura tündérmesék után.
Minden olyan valóságos volt ebben a könyvben, az események és a karakterek is. Nem tudtam nem párhuzamot vonni a ma hazánkban uralkodó gazdasági helyzet és az akkori és ottani, a könyvben bemutatott helyzet között.
Szóval megvolt a beleélés, a viszonylagos megértés. Hiába éreztem ellenszenvet a legtöbb karakter iránt, mégis szurkoltam nekik, hogy fordítsák jobbra a sorsukat, tegyék le a szereket. Furcsa, hogy ismerem a Trainspottingot (igaz még nem olvastam, shame on me), mégis elérte a szerző, hogy figyelmen kívül hagyjam, és reménykedjek a srácokért.
Élveztem az első oldaltól az utolsóig.
Baromi jó, komolyan.

Vár még rám a Trainspotting és a Pornó, talán még az Acid House is.

2 hozzászólás

Irvine Welsh: Skagboys

Irvine Welsh: Skagboys

1984-ben a Trainspotting főhősét, Mark Rentont látszólag még egy világ választja el későbbi önmagától: egyetemre jár, dolgozik, csinos barátnői vannak… A nyolcvanas évek Nagy-Britanniájában azonban nincs helye.A munkanélküliség évtizedek óta nem látott szintet ér el, a pénztelenség mindennapos, az utcákat elárasztják a keménydrogok, terjed az AIDS, és ahogy Mark családja szétesik, az Edinburgh szegényebb területein eluralkodó depresszió lassan őt is hatalmába keríti. A kiutat a heroinban keresi.
Pokolra szállása során nem hiányoznak mellőle természetesen barátai sem: a munkahelyéről elbocsátott Spud, a most is megállás nélkül mesterkedő Beteg Srác, a lecsúszás elől hol több, hol kevesebb sikerrel menekülő Tommy és az egyre hírhedtebbé váló pszichopata, Begbie.
A Skagboys azt meséli el, hogyan jutnak el a rehabig és a börtönig a szép reményűnek nem nevezhető, de ennél azért többet érdemlő srácok. A komor történetből ennek ellenére nem hiányzik az Irvine Welsh védjegyének számító fekete humor sem: az első lövéstől a korántsem utolsó leszokási kísérletig vezető út egyszerre zavarbaejtően komikus és megdöbbentően tragikus.

Irvine Welsh 1958-ban született Edinburgh-ban. A világhírt rögtön első könyve, az 1993-ban megjelent Trainspotting meghozta számára, amelyből néhány évvel később nagy sikerű filmet is forgattak. A szerző a regény világához időről időre visszatér: 2002-ben a Trainspotting folytatását írta meg Pornó címmel, a tíz évvel később, 2012-ben megjelent Skagboys pedig a történet előzményeit meséli el.

Hirdetés