Littlewood IP értékelése


>!
Littlewood IP
Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája

Akartam szeretni, mert elméletben nagyon olyan könyvnek tűnt, ami nekem tetszeni fog. Aztán nem olyan lett. Voltak jó pillanatai, de nem hatott rám. Pedig az alapötlet zseniális, a szereplők érdekesek, csak valahogy az interakcióik nem stimmeltek. Egymásra sem hatottak eléggé, nem csak rám.

Talán itt kéne abbahagynom, de még egy dolog. Renée karaktere olyan, mintha olyasvalaki írta volna meg, aki maga nem kiemelkedően intelligens, de szinte vallásos mélységgel tiszteli az intelligenciát, és ezért valami iszonyú távoli, csillagokon túli emelkedettséggel ruházza fel a zseni-szintűen intelligens embereket. Talán a másik oka, amiért nekem nem jött át a könyv, az, hogy azok a nagyon intelligens emberek, akiket én ismerek, nem ilyenek. Nem kerítenek ekkora feneket a saját eszüknek, nem tapicskolnak abban a jóleső érzésben, hogy őket senki nem bírja követni, hanem lelassítanak a többiekhez, ha kell, és ha idegesíti is őket mások relatív hülyesége, tudomásul veszik, hogy ez van, ez az ára annak, hogy megoszthassák az élményeiket a többiekkel. Ez számomra a beilleszkedés sokkal szimpatikusabb, és nem mellékesen hatékonyabb módja, mint az önelégült elzárkózás, még akkor is, ha adott helyzetben nagyon utálom a „nem igaz, hogy nem érted” kérdésre azt válaszolni nekik, hogy „de”. :)


Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája

Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája

Az ötvennégy éves Renée egy párizsi magánpalota házmestere. Kövér, tyúkszem van a lábán, hitvány ételeket eszik és szappanoperákat néz. Csakhogy Renée-nek van egy titka: hihetetlenül művelt. Szereti a filozófiát, a zenét, és a japán művészetet. Álarca mögül mélyen lenézi a luxuslakások gazdag lakóinak üres életét.
A 12 éves Paloma, az ötödik emeletről, látszólagos engedelmességgel igyekszik belesimulni a tizenévesek popkultúrájába, de ő is kimagasló intelligenciát takargat. És mivel lesújtó véleménnyel van a világról, azt tervezi, hogy tizenharmadik születésnapján felgyújtja lakásukat, majd véget vet életének.
Ők ketten a regény főszereplői és egyúttal narrátorai. Meg a házba költöző dúsgazdag japán férfi, aki puszta létével, no meg azzal, hogy átlát a szitán, izgalmas mozgásba hozza az eseményeket…

Hirdetés