Isley értékelése


>!
Isley
R. A. Salvatore: A szellemkirály

Sorsdöntő, világmegváltoztató eseményeket ír le Salvatore, meglepően rossz stílusban. Az Orkkirály és a Kalózkirály kapcsán mondtam el, hogy Salvatore írói stílusa érezhetően megváltozott: elhagyta a régi, elnyújtott csataleírásokat, inkább a lényegre fókuszált, pörgős harcok és csak egy-két hosszabban leírt csata egy regényben, mint például a Drizzt vs Athrogate a Kalózkirályban, ami egyébként elég jó is volt. A szellemkirályban azonban Salvatore azt is fontosnak tartotta hosszasan leírni, amikor huszadrangú, most behozott karakterek huszadrangú ellenfelekkel csatáztak. Ez régen volt rá jellemző. Újabban kinőtt ebből, aztán most megint visszatért ehhez. Tette ezt egy olyan regényben, amelyben egész Faerűn, Toril, sőt, a multiverzum szempontjából jelentős események zajlottak le. Számomra felfoghatatlan, hogy miért pepecsel egy író denevérek és idióta zombik elleni csaták leírásával, amikor éppen a multiverzumot, az Őstextust, a mágia Szövedékét érintő, csupa világmegrázó folyamat játszódik le. Senkit nem érdekel, és rendkívüli módon élvezhetetlenné teszi az egészet.

Szóval a fő történet az eddigi egyik legkomolyabb, a megvalósítás pedig csalódást jelentett. Pedig Jarlaxle, Athrogate és Kimmuriel is szerepelt, akik mindig dobnak a színvonalon.

Ja és ebben a regényben elbúcsúztunk főszereplőtől, amit megint érdekesen oldott meg Salvatore: talán lesz visszatérés. Ne is mondjam, hogy ez mennyire rontja a drámai hatást, plusz az egészet feleslegesnek éreztem. És sajnálatosnak, ha ez lett a karakter vége. Ennél többet kellett volna Salvatore-nak kihoznia belőle.

Folytatom tovább és várom, hogy visszatérjen Artemis Entreri. Engem ez hajt előre. :D


R. A. Salvatore: A szellemkirály

R. A. Salvatore: A szellemkirály

A SZELLEMKIRÁLY

…vadul megrázta a fejét, mire Guenhwyvar elrepült. Aztán a fenevad megsemmisítő erővel fordult Drizzt felé – ha telibe találja a drow-t, akár meg is ölhette volna. Azonban…

DRIZZT DO'URDENT

…még soha, senkinek sem sikerült telibe találnia.
Amikor a hatalmas fej előrelendült, a sötételf oldalra lebukva igyekezett kitérni előle. Ám a villámgyors ütés puszta ereje akkora volt, hogy a drow csupán jó pár bukfenccel kigördülve tudta tompítani. Végül keményen a tönkrezúzott szoba falának csapódott; bucskázását parázseső követte.
Kicsit megperzselődött ugyan és elkábult, de még korántsem győzték le – felpattant, és ismét a szörnyetegre támadt.

Hirdetés