Gabber777 értékelése


>!
Gabber777
Philip Zimbardo: A Lucifer-hatás

Philip Zimbardo: A Lucifer-hatás Hogyan és miért válnak jó emberek gonosszá?

Mindig is érdekelt az emberi gonoszság természete. Zimbardo megrázó módon mutatja be kísérletében, hogyan aljasodnak le jó vagy legalábbis hétköznapi emberek külső körülmények hatására állatokká. A túlzott és korlátok nélküli hatalom valamint sok más ok a börtönőrök egy részét szadistává, másokat csöndes csatlósokká tett, míg az „elítéltek” megtagadták önmagukat és lemondtak egyéniségükről az erőszak hatására. Olyannyira, hogy még a kísérlet elhagyásának lehetőségéről is lemondtak.
Érdekes továbbá Zimbardó saját magán is észrevette, mennyire megváltoztatta a kísérlet. A téma miatti érdeklődése miatt, nem állította le időben le a kegyetlenkedést, kitéve a fiatalokat a lassan elviselhetetlen körülményeknek, melyet maradandó traumát hagyhattak bennük.
Ezen jellemtorzulások tükrében már jobban érthetővé válik számunkra mi is történt az egyesült államok fogolykínzásainak ügyében, illetve a náci táborokban. A könyv első fele a börtönkísérlet leírásáról szól, a második a USA hasonlóan erkölcsi mélyrepülésbe került börtönőreiről és azok peréről.


Philip Zimbardo: A Lucifer-hatás

Philip Zimbardo: A Lucifer-hatás

A Lucifer-hatás végképp megváltoztatja, mit gondolunk, miért viselkedünk úgy, ahogy viselkedünk – és miképp képes az ember a gonoszra.
Korunk könyve, sokrétű, klasszikus alkotás, amely mesterien vegyíti az érzékeny személyes vizsgálódást, a briliáns szociálpszichológiai elemzést és az etikus magatartás iránti elkötelezettségét.

Mitől lesznek a jó emberek egyszerre végtelenül kegyetlenné? Hogyan lehetséges, hogy bizonyos körülmények között teljesen normális emberek megkínoznak más, teljesen normális embereket? Ugye most arra gondolnak, ugyan kérem, én a légynek sem tudnék ártani, nincs az a helyzet amiben… Vagy mégis lehetséges lenne? Philipp Zimbardo szociálpszichológus nevét a stanfordi börtönkísérlet tette ismertté, s ez a kísérlet késztette őt arra, hogy feltegye azt
a kérdést, mely tudományos pályája során mindvégig foglalkoztatta: Mitől válnak teljesen hétköznapi, normális emberek váratlanul kegyetlenné? Hogyan fordulhat elő, hogy bizonyos körülmények között teljesen normális, hétköznapi emberek megkínozzák, akár meg is ölik a nekik mit sem ártó, teljesen hétköznapi embertársaikat? A legtöbben azt mondanánk, velem ez nem történhet meg, én soha nem ártanék senkinek.Zimbardo professzor a történelemből, saját úttörő kutatásaiból vett példák hosszú során keresztül bebizonyítja, hogy a helyzeti erőviszonyok és a csoportdinamika hatására miként változhatnak addig tisztességes, feddhetetlen nők és férfiak szörnyeteggé.

Hirdetés