Juci P értékelése


>!
Juci P
J. J. Abrams – Doug Dorst: S. (angol)

Ahogy a gyerekeim mondanák: Bakker!
Ahogy Peka mondaná: Van ilyen, Csupi?
Ez a könyv tényleg egyedülálló a maga nemében. Pedig én már olvastam (és imádtam) a House of Leavest, meg a CáPAca is nagy kedvencem, szóval a tipográfiailag megbolondított könyvek nem jelentenek újdonságot, de ez a könyv valami egészen új szinten él az asztali kiadványszerkesztés nyújtotta lehetőségekkel. Úgy képzeld el, hogy fogod az S. című, 2013-as kiadású kiadványt, kiveszed a tokból, és belül egy Ship of Theseus című, 1949-es regény könyvtári példányát találod – raktári jelzettel, bélyegzővel, a belső hátsó borítóra bepecsételt kölcsönzési határidőkkel, sárgult lapokkal és dohos öregkönyvszaggal. A könyvdizájn tökéletes negyvenes évek. A regény a V. M. Straka nevű világhírű szerző (aki a mi valóságunkban sajnos fiktív, bár a kiléte a regény világában is erősen kérdőjeles) 19., utolsó regénye, amelyet két lelkes fiatal bölcsész – Eric és Jen – az első laptól az utolsóig kidekorált a saját jegyzeteivel. A könyv lapjai között képeslapok, újságkivágások, fénymásolt dokumentumok, jegyzetlapok, kézzel írott levelek, fényképek, sőt szalvétára rajzolt térkép is megbújik. Ezeket Jen és Eric hagyta benne az egymás között passzolgatott könyvtári példányban: egymásnak szóló személyes üzenetek vagy a Strakával és a könyvvel kapcsolatos nyomozásukhoz kötődő dokumentumok. Arra neked kell rájönnöd, hogy ezeket a történet melyik rétegénél fogod elolvasni, merthogy:
A történetet szinte lehetetlen lineárisan összerakni, mindenesetre a legszélesebb körben – és általam is – ajánlott sorrend az, hogy első körben olvasd a könyv alapszövegét (a fiktív fordító lábjegyzeteivel kiegészítve), plusz Eric “régi”, ceruzával írt jegyzeteit és a levelezésük első körét (Jen: kék tinta, Eric: fekete), majd ha ennek a végére értél, menj vissza az elejére, és olvasd el a narancssárga-zöld jegyzeteket, majd újra menj vissza az elejére, és olvasd el a lila-piros jegyzeteket, és az utolsó körben a fekete-fekete jegyzeteket. Pofonegyszerű, nem? :) Szerintem nem érdemes az összes jegyzetet egyszerre olvasni, mert elspoilerezel magadnak egy csomó dolgot, vagy pedig nem fogod érteni, miről/kiről beszélnek. (Itt jegyezném meg, hogy el nem tudom képzelni, hogy csinálnak ebből e-bookot, vagy hogy minek. Szerintem értelmezhetetlen ez a könyv annak fizikai megjelenése nélkül. Még jó, hogy hangoskönyv nincs belőle.)
Nekem az egészből talán maga a “regény”, a Ship of Theseus rétege tetszett a legjobban: játékos, kellőképpen rejtélyes, sok szinten működik, izgalmas. Tele van kedvenc kérdéseinkkel, mint pl. az identitás, az irodalom szerepe a társadalom/politika formálásában, magánélet vagy a közösségért/művészetért élt élet, és az életünkre való visszatekintésben a megnyugvás vagy megbánás kettőssége. Élveztem a két “margószereplő” nyomozását, párbeszédét, egymással való ismerkedését is, főleg mivel megfejtettek egy csomó kódot, ami el van rejtve a könyvben (de maradt még benne bőven megfejtetlen is állítólag, igazából ennek a könyvnek az olvasását nem lehet befejezettnek tekinteni azzal, hogy az összes betűt elolvastad benne, és messze nem is ad választ minden kérdésre), de ezt inkább csak úgy éltem meg, mint a regény által bennem kiváltott gondolatok, érzések mellett másodlagosan futó, kiegészítő szálat.
Régen volt már olyan könyvélményem, hogy képtelen voltam letenni a könyvet, és éjszakába nyúlóan olvastam, tudva, hogy másnap véres szemekkel fogok kóvályogni, de a szentségit, nagyon megérte. Nem tökéletes könyv, de iszonyúan lebilincselő, és utána vagy egy hétig nem is nagyon tudtam mást olvasni.

19 hozzászólás

J. J. Abrams – Doug Dorst: S. (angol)

J. J. Abrams – Doug Dorst: S. (angol)

One book. Two readers. A world of mystery, menace and desire
A young woman picks up a book left behind by a stranger. Inside it are his margin notes, which reveal a reader entranced by the story and by its mysterious author. She responds with notes of her own, leaving the book for the stranger, and so begins an unlikely conversation that plunges them both into the unknown.

THE BOOK: Ship of Theseus, the final novel by a prolific but enigmatic writer named V. M. Straka, in which a man with no past is shanghaied onto a strange ship with a monstrous crew and launched on a disorienting and perilous journey.

THE WRITER: Straka, the incendiary and secretive subject of one of the world's greatest mysteries, a revolutionary about whom the world knows nothing apart from the words he wrote and the rumours that swirl around him.

THE READERS: Jennifer and Eric, a college senior and a disgraced grad student, both facing crucial decisions about who they are, who they might become, and how much they're willing to trust another person with their passions, hurts and fears.

S., conceived by filmmaker J.J. Abrams and written by award-winning novelist Doug Dorst, is the chronicle of two readers finding each other in the margins of a book and enmeshing themselves in a deadly struggle between forces they don't understand. It is also Abrams and Dorst's love letter to the written word.

Hirdetés