petibácsi értékelése


>!
petibácsi
Victoria Forester: A lány, aki tud repülni

Ez egy csiszolatlan, néhol kiszámítható, néhol következetlen (bár leginkább tényleg aranyos) kis tanmese, ami amúgy tényleg párhuzamba állítható az X-mennel (a mutánsügyi törvények ott is épp ilyen gyerekesen mutatják meg, hogy ha különleges vagy, jönnek majd a többség érdekeiről magyarázó gazdag, gonosz bácsik, akik megpróbálnak jól elnyomni, elzárni, átformálni, mert a többség ugye fél a mástól, szokatlantól, természetfelettitől, stb. ).
Igazából nem is lenne ezzel semmi baj, ha kicsit jobban lenne megírva, és ha nem írták volna a hátuljára, hogy „14 év felett ajánljuk”, mert ebben a formában (többen írták már, és én is így látom) inkább a 11-13 éves korosztálynak ajánlható.

Így kicsit azt érzem, hogy a Száll a kakukk fészkére trendi, ifjúsági parafrázisát olvastam, ahol az ápoltak végül legyőzik a Főnénit, hogy a végén minden happy legyen.


Victoria Forester: A lány, aki tud repülni

Victoria Forester: A lány, aki tud repülni

„Ez a regény a Kis ház a prérin és az X-man legkülönösebb, legédesebb keveréke. Egész végig csak mosolyogtam (kivéve azokat a helyeket, ahol sírtam). Készülj fel egy szívmelengető élményre.” – Stephenie Meyer, The Twilight Saga

Egy igazi csajt nem lehet megzabolázni… hacsak nem a megfelelő módszert használod. Piper McCloud tud repülni. Csak így, egyszerűen. Tény, hogy a rükverc még nem igazán megy neki, és a fordulatai is kissé esetlenek, de a bukfencben nagyon profi. A probléma csupán az, hogy Lowland egyszerű lakosai félnek Pipertől. Anyjának és apjának fogalma sincs, mit kezdjen vele. Ezért aztán jónak tűnik az ötlet, hogy a kislány hagyja el szülei farmját, és költözzön be egy szupertitkos, szigorúan őrzött iskolába, ahol csupa kivételes képességgel megáldott gyerek tanul. Eleinte nagyszerű is volt minden: az a sok új barát, olyan adottságokkal, mint szuper-erő vagy szuper-zsenialitás (plusz az a rengeteg házi sütésű almás pite!) De Piper különleges volt, még a különlegesek között is. És ennek vannak bizonyos következményei. A következmények pedig túl szörnyűek ahhoz, hogy beszélni lehessen róluk. Túl eszelősek, hogy megfontolásra méltók legyenek. És túl veszélyesek, hogy figyelmen kívül lehessen hagyni őket. Hol szívderítő, hol rémisztő fordulataival Victoria Forester első regénye a lázadás és bátorság felejthetetlen története egy leigázhatatlan kis hősnőről, aki tud, aki fog, akinek muszáj… repülni.

Hirdetés