Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Ranschburg Jenő: Szülők könyve

Végtelenül alapos, nagyon szakszerű könyv, és ettől nehéz, mert helyenként a nyelvezete, de főleg a tudásszintje nem kezdő szülőknek való!
Nekem nem jelentett gondot követni, inkább felfrissítette az egyetemen tanult gyerekpszichológiai fogalmakat, fejlődéselméleteket, és rengeteg neveléspszichológiai információt. (el is határoztam, hogy egy-két régi tankönyvemet újraolvasom jövőre)
Viszont a gyerekek születési sorrendjéről szóló fejezetet ki fogom másolni, apjuk kezébe is benyomom, amíg meg nem szerzem ezt az igen színvonalas könyvet.
Jó szívvel ajánlom, kívánságlistás darab :)

1 hozzászólás

Ranschburg Jenő: Szülők könyve

Ranschburg Jenő: Szülők könyve

„Nevelési hibát kétféle okból követhet el a szülő: saját jellemhibájából adódóan, vagy egyszerűen tudatlanságból – azért, mert téves vagy hiányos információkkal rendelkezik arról, hogyan kell megoldania a problémákat, melyek a családi élet elkerülhetetlen kísérői. A felhalmozott tapasztalatok és kutatási eredmények összefoglalásával azonban lehetőséget adunk – és kell is adnunk – a szülőnek ahhoz, hogy elsajátítsa mindazt, amit a gyermeknevelés nehéz és felelősségteljes munkájához feltétlenül tudnia kell. Miért gondoljuk, hogy az a biológiai érettség, amely a szülővé válás nélkülözhetetlen előfeltétele, nyomban gyermeknevelésre is alkalmassá teszi az embert? A gyermek viselkedésében minden kétséget kizáróan ott van a környezet hatása: a felnőttek, mindenekelőtt a szülők világképe, életfelfogása, nevelési módszerei, melyek a kívánt – vagy éppen azzal ellentétes –irányban, de mindenképpen formálják, alakítják a személyiséget. „Nem Messiás-é minden újszülött? – kérdi Madách Az ember tragédiájában – Fénylő csillag, mely feltűnt a családban…” E könyvvel segítséget szeretnék nyújtani ahhoz, hogy a sok, szeretettel és reménységgel várt újszülöttből – „mely feltűnt a családban…” – egészséges, becsületes és harmonikus ember váljék.”

Hirdetés