Morn értékelése


Morn>!
Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia

Tavaly már el kellett olvasni a felét, így szerencsére idei vizsgára nem sok maradt. Egyszerű nyelvezete van, érthető, vannak érdekes részei. Leginkább a fejlődés, szexualitás, párkeresős részek tetszettek, a kultúra és a nyelv kialakulása evo szempontból nekem kicsit meredek. (Kurkászási idő lerövidítése miatt kialakuló nyelv? Elég vicces.)
A profot sajnos nem ismerem, de mindig látom az intézetben. Kíváncsi lennék rá pedig, hogy hogy tanít (bár az idei evo órákra be se jártam, vagy ha igen, végigpofáztam vagy olvastam az egészet…). Sajnos a pszichológiának ez az ága nem igazán nekem való. De azért örülök neki, hogy így is négyest írtam, bár ez inkább a tanár érdeme, aki tesztes vizsgát készített. :)
Érdemes elolvasni, már csak más nézőpontok megismerése végett is.


Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia

Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia

A mai pszichológia többféle módon keresi a megújulás lehetőségeit. Az evolúciós pszichológia az egyik legígéretesebb új szintézis. Bereczkei Tamás könyve ezen irányzat első magyar nyelvű szisztematikus feldolgozása: gazdag anyagot foglal össze az emberi viselkedésről. Ugyanakkor megőrzi az evolúciós pszichológia provokatív mondanivalóját, de úgy, hogy nem valamelyik doktriner irányzat hívévé szegődik. Számára a szintézis éppen a komplexitást jelenti. Hat részre tagolódik: Evolúciós pszichológia: egy új paradigma; Egyén és csoport; Párkapcsolatok; Szülői stratégiák; Elme; Kultúra. Több mint kétszáz ábra, valamint tucatnyi táblázat teszi szemléletesebbé a szövegben kifejtett mondandót.