risingsun értékelése


>!
risingsun
Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

Visszaugrunk időben az Alapítvány megalakulása elé. Hari Seldon még épp csak bejelenti, hogy elvi síkon, a matematika segítségével kiszámíthatóvá válhat a jövő. De vajon átültethető-e ez a gyakorlatba és ha igen hogyan? Azonban ez még lényegtelen, mert már annak a lehetősége is, hogy megjósolható válhat a jövő sokak érdeklődést felkeltette…

Így veszi kezdetét, itt lódul meg igazán a történet. Hari Seldon menekülni kényszerül a hatalmi érdekcsoportok elől. A menekülés a bolygó több szektorán át tart, s miközben hőseinkért izgulunk, akik mindig valamilyen kalamajkába keverednek a helyiekkel, Asimov felhívja figyelmünket pár társadalmi problémára. Rasszizmus, nők elnyomása, elszegényedés, előítéletek, stb. Persze becsomagolva, nem tolakodóan az olvasó arcába nyomva, csak szép finom mutat rá ezekre a problémákra, jelenségekre. Érdekesek és persze elgondolkodtatóak ezek a problémák, de megoldást ezekre ő sem tud adni. Inkább csak az alakulóban lévő pszichohistória számára lesznek érdekes társadalmi jelenségek.

Érdekes volt látni és rádöbbenni, hogy valójában Asimov mekkora birodalmat, univerzumot épített fel. Észrevenni az egyes könyvek közötti összefüggéseket, melyek mint apró építőelemek végül összeállnak egy nagy egységgé. Asimov ebben fantasztikus volt.

Azonban, mint ahogy azon már a korábbi kötetek során is morgolódtam, most is arra kellett rájönnöm, hogy Asimovnak inkább a rövidebb történetek, novellák álltak jobban. Feszes keretek közé szorítva nem olyan feltűnő, ami itt most már sokadjára bukik a felszínre: lassú, helyenként leülő történetvezetés, egyszerű és sablonos karakterek. De szerencsére Asimov most is, mint mindig okoz jó pár meglepetést, rejt el izgalmas fordulatokat, melyek feledtetni tudják a gyengébb pillanatokat.


Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

Az Alapítvány sorozat időben legelső, bevezető darabja csupán 1988 után kerülhetett az olvasó kezébe. A történet 2020-ban játszódik, I. Cleon császár uralkodása alatt a Trantoron, a Galaktikus Birodalom óriási kupolafővárosában. A hihetetlenül magas színvonalon megszervezett társadalom gigantikus méretű gépezetében a legkisebb fennakadás is a Birodalom bukását okozhatja. Ha a császár ismerné a jövőt, megmenthetné az összeomlás veszélyétől, s saját hatalmát is megszilárdíthatná. Ehhez meg kellene nyernie Hari Seldon bizalmát, aki éppen a pszichohistória elméletén dolgozik. Az Alapítvány regények leendő, legendás hírű Mestere menekülni igyekszik a császári pártfogás alól, mert nem mindegy, hogy elméletét, milyen érdekek szolgálatába állítják. Az izgalmas, fordulatos regényből megtudhatjuk, milyen események előzték meg az Alapítvány létrehozását.

Hirdetés