Pandalány P értékelése


>!
Pandalány P
Lian Dolan: Szerelmem, William

Régóta nézegettem ezt a könyvet az Erawan Kiadó honlapján & most végre könyvtárunk jóvoltából hozzájutottam & elolvashattam. A címben szereplő William a zseniális Shakespeare-re utal. Végre egy történet, aminek a középpontjában az irodalom áll, legalábbis a leírás ezt sugallja. Szerencsére belemerülve a könyvbe sem kellett csalódnom nemcsak „nyomokban tartalmaz” szépirodalmat a regény. Tényleg minden Shakespeare körül forog a történetben, kimondottan üdítő olvasmány volt, itt-ott idézetekkel megsépkelve.
Főhősünk Elisabeth, aki egy pasadeniai irodalom tanárnő. Imádja a szépirodalmat, Shakespeare műveit kívülről fújja. Egy szép napon irodalomórája közepén váratlanul megjelenik a tanteremben volt férje, aki munkát ajánl neki az Oregoni Shakespeare Fesztiválon. Fantasztikus lehetőség, hiszen végre szenvedélyének élhetne Lizzy (erről a becenévről most így hirtelen eszembe jutott a Büszkeség és balítélet Lizzy-je, szintén klasszikus :P), azonban a kérdés az, hogy vajon képes lesz-e elviselni sztárrá vált színész exférjét, és túl tud-e lépni a közös munka érdekében a régi sérelmeken.
Természetesen ahogy az várható, elvállalja a munkát & a nyárra Ashlandbe költözik Maddievel, 17 éves unokahugával. Ekkor kezdődik csak az igazi kaland!Megjelenik a színen egy feltűnően jóképű képviselő, illetve az irodalom keveredik a politikával, melynek a vége egy nagy kalamajka lesz, de minden jó, ha a vége jó!
Összességében tetszett a kötet, bár egy kicsit kevésbé várható végkifejletre számítottam. Tetszett az írónő humora, a közbevetett Shakespeare-idézetek & az is, hogy a főhős sokszor ironikusan jegyzett meg saját magáról dolgokat. Minden fejezet előtt van egy irodalmi összefoglaló egy-egy Shakespeare-műről, ezt eredeti ötletnek tartom. Könnyed, laza történet, kedves olvasmány.


Lian Dolan: Szerelmem, William

Lian Dolan: Szerelmem, William

A fiatal tanárnő, Liz egyre eseménytelenebb szingliéletét három férfi bolygatja fel egyszerre: egy váratlanul felbukkanó hollywoodi sztár, minden nő álma, a nagy FX Fahey, akivel csak az a gond, hogy Liz életében az elviselhetetlen férjet alakította, aztán betoppan egy politikai tanácsadó, aki egy csipetnyivel sármosabb a kelleténél, és nem utolsósorban ott van maga William Shakespeare. A színész kalandosnak ígérkező munkát ajánl Liznek a nyárra, a tanácsadó beköltözik a lakásába, Shakespeare-ről pedig kiderül, hogy nemcsak modern, de szexi is. Liz pedig mindent egy lapra tesz fel, mert érzi, ezen a nyáron sikerülnie kell:
1. bestsellert írni Shakespeare drámáiról,
2. összejönni álmai pasijával,
3. bebizonyítani Faheynak, hogy már túl van rajta.

Aztán persze minden a feje tetejére áll, és miközben a szálak összekuszálódnak, a szerelmesek kavarnak, és semmi nem úgy alakul, ahogy várnánk, egyedül a jó öreg William nevet a színfalak mögött, hiszen tévedések vígjátéka az élet. Lian Dolan sikeres női regénye szellemes, humoros és torokszorító egyben. Minden benne van, amit egy nyári olvasmánynak tudnia kell, sőt még több is…

Hirdetés