Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!

A fülszövegtől eltérően, ez most inkább keserűre sikeredett könyv. Életvitel címkét én inkább kicserélném nyugdíjas címkére, hiszen főleg róluk szól. (ha rossz passzban kapott volna el, akkor azt is mondhatnám: ez egy panaszkodós könyv, bár van egy-két aranyos bekezdése.)
Semmiképpen nem ajánlanám fiatalok kezébe, vagy csak úgy, hogy ismerősek az idősebbeket érintő problémákkal. (olvasás közben meg azon gondolkodtam, hogy ez lesz az a Janikovszky könyv, amit nem lehet majd lefordítani, és kiadni külföldön, mert annyira specifikusan magyar témájú, magyar érzelemvilágú.)


Janikovszky Éva: De szép ez az élet!

Janikovszky Éva: De szép ez az élet!

„A fenti megállapításnak, amit … ötéves unokámtól, Verustól vettem kölcsön, az ő hangszerelésében egyértelműen lelkes, ujjongó csengése volt. Ám, mint tudjuk, ugyanez a kijelentés más hanglejtéssel talán gyakrabban hangzik el, elsősorban a felnőttek, a nyugdíjas korúak ajkáról, s így éppen ellenkező értelmet nyer. Úgy lefelé konyul. Hogy kinek van igaza? Szerintem mindkét nézet jogos, az élet ugyanis hol derűs, hol meg borús… Egy biztos: egyetlen életünk van, ne hagyjuk hát, hogy eluralkodjék rajtunk a rosszkedv. Tessék elhinni, hogy mindennek van humoros oldala is. Csak meg kell találni. Erre tettem kísérletet a kötetbe gyűjtött, rövid írásaimmal. Önök majd eldöntik, milyen sikerrel.”

Hirdetés