chhaya P értékelése


chhaya P>!
Michael Crichton: A nagy vonatrablás

Bár Crichtontól szokatlan a témaválasztás (távol áll a sci-fi és a technológia vonaltól), hozza a tőle megszokott stílust és színvonalat.

Minden bizonnyal alapos kutatómunka előzte meg a könyv megírását, hisz számos tényt és érdekességet ír le a korabeli viktoriánus mindennapokról, szokásokról; a leírások alapján teljesen el tudtam képzelni a kor emberét és környezetét. Sőt, ezzel a kicsi távolságtartó, megfigyelő stílussal sokkal inkább bele is tudtam élni magam, mintha korabeli stílusban olvastam volna… Mintha csak tényfeltáró dokumentumokat mutatna be, úgy tárja fel a vonatrablással kapcsolatos részleteket – a hézagokat (párbeszédeket, jellemeket, a mindennapi élet apróságait) a saját fantáziája alapján kipótolva. Félve álltam neki a könyvnek, épp a témája miatt (illeve a korszak miatt, nem rajongok érte), ám annál kellemesebben csalódtam.


Michael Crichton: A nagy vonatrablás

Michael Crichton: A nagy vonatrablás

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az 1855-ös vonatrablást a kortársak „a század bűntényének, a modern kor legszenzációsabb akciójának” kiáltották ki. Pedig első pillantásra nem látszik különösebben nagyszabású bűncselekménynek. Az ellopott pénzösszeg – tizenkétezer font aranyrudakban – nagy volt, de nem példa nélkül álló; az adott időszakban tucatnyi rablás történt, amely ennél nagyobb zsákmányt hozott. A Viktória korabeli Anglia megdöbbenését történelmi okok magyarázzák. A Nagy Vonatrablás azért váltott ki akkora felháborodást, mert arra a következtetésre késztette a józanul gondolkodó embereket, hogy a fejlődésnek talán mégsem szükségszerű velejárója a bűnözés felszámolása, az előrehaladó idővel együtt nem lesz jobb az ember! A Nagy Vonatrablás meglepetésekkel tarkított perének anyaga fennmaradt – az összes elkövető részletes vallomásával egyetemben; ezen alapul Michael Crichton méltán világsikert aratott, meghökkentő fordulatokban gazdag regénye, melyben ez a több mint agyafúrtan kitervelt, s ha lehet ezt mondani, végtelenül elegánsan végbevitt bűntény olyan életszerűen jelenik meg előttünk, méghozzá – még nyelvhasználatában is – következetesen a Viktória korabeli angol társadalomba ágyazódva, hogy az az illúziónk támad, mintha magunk is szemtanúi lettünk volna az eseményeknek..