bonnie9 +SP értékelése


>!
bonnie9 +SP
Lázár Ervin: A manógyár

Lázár Ervin valahogy kimaradt a gyerekkoromból – vagy csak nem emlékszem rá. Azaz így nem teljesen igaz, Bruckner Szigfridet nagyon szerettem, a Feleki – Dajka-féle előadásban. Mikkamakka és Dömdödöm csupán fogalomként él a fejemben, de nem tudom őket mihez kötni. Gyermekirodalom órán pedig határozottan emlékszem, hogy nem akartam hétfejű tündérekről hallani.
Ez (http://moly.hu/idezetek/112973) az idézet viszont már annyiszor jött szembe molyon, hogy beadtam a derekam, mert kíváncsivá tett.
A könyvtárban megvolt mindkét illusztrátor kötete, én most a 2013-ashoz nyúltam, barátságosabbnak tűnt.
Mivel azt hittem, az egész kis vékonyka könyv mind a manógyárról szól, így picit csalódott lettem, hogy az mindössze a legelső kis mese.
A manógyár: sajnáltam, hogy ilyen rövid. Többet szerettem volna tudni a gyárról, a manókról, egy-egy kis manó történetéről.
A zöld lific: ez is tetszett. Szeretem, ha egy történetben a szörnyekről kiderül, hogy ártalmatlanok és valójában nagyobb félőlények, mint mi.
A soványító palacsinta: ötletes történet lett volna egy egészséges életmódra nevelésnek egyébként imádom a palacsintát, de a végén a királylány viselkedése nem tetszett.
A csomag: ez tündéri, akarom mondani manói. Szeretem, mikor a legegyszerűbb, legapróbb dolgok valóban kinccsé válnak. Az erkélyen a virágládában tartok néhány kavicsot, ki tudja egyszer, hátha! :) Én bízom a kavicsaimban.
Sírós Frukk: én értem, de nem tudom a gyerekeknek hány évesen esik le.
Széllelbélelt: ez jó. A családban nagy kedvencek a házi szóhasználatban keletkezéstörténetek.
Zsiga föstő fest: szintén dobogós holtversenyben A csomag-gal.
Szervusz, Mufurc: olyan, mint a Sírós Frukk. Nekem világos a mondanivaló, de nem tudom, a kisebbeknek is az-e velük még nem teszteltem, ez most magamnak olvasás volt. Ráadásul utolsó történet és a vége cseppet sem boldog érzést hagy az emberben.
Illusztráció: A borítója csábítóbb, gyerekbarátabb számomra az előző kiadásokéinál. Viszont belül többet vártam. A meglévő rajzok tetszenek, de a legizgalmasabb részek kimaradtak. Megnézném, hogyan is fest egy esős, szeles vagy éjjeli manó, milyen ábrázata van a lificnek, a bákásznak, a konkónak.
Lázár sajátos szavai: eddig tetszetős.
Első ismerkedős élménynek jó volt! :)

>!
Helikon, Budapest, 2013
48 oldal · ISBN: 9789632274102 · Illusztrálta: Szalma Edit

Lázár Ervin: A manógyár

Lázár Ervin: A manógyár

„Akkor ajaj. Meg hajaj. Mert csendes esőben mélabús manócskák születnek, viharban mérgesek, szélben érdesek, zivatarban kotnyelesek, éjjel titokzatosak, holdvilágoson bölcsek, viharoson rosszmájúak, akkor meg, amikor a Rohadtsarok felől jön a rossz idő, rontó-bontók.”