bonnie9 +SP értékelése


>!
bonnie9 +SP
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Hű. Azaz: Hú. És egy mély sóhaj. Ennyivel tudtam letenni a könyvet.
Én egy szép és egyszerű természetregényre számítottam, mint a Vuk vagy Bambi. Gondoltam megismerem Hút, majd vele és általa az erdőt, az ott lakók életét a baglyok szemén keresztül. Ennél sokkal többet kaptam.
Valóban megismertem Hút. De téren és időn átívelő valóságain keresztül élő részese lehettem a természetnek a vadak és a háziállatok közt. Ott, ahol a vad kegyetlen, mert túl kell élnie és biztosítania a túlélést utódainak. Ott, ahol a háziállat már inkább ember, mint állat, mert a gondjaikból kiiktatták a legfőbb természeti törvények egyikét, a túlélést. Ahol mindenkinek beszél a neve, ahol még a fákat is meghatódva hallgatom, ahonnan én sem akarok felébredni, mert ez a valóság minden kegyetlenségével együtt szebb és magávalragadóbb.
Aztán láttam egy falut, az ott élők mindennapjaival, a gondolataikkal, a természetközeli szemléletüket. Mindenüket. Mindenüket, mit beárnyékolt a háború szele gondokkal, félelmekkel, kétségekkel. Beárnyékolt, majd elveszejtett. És innen szerettem volna felébredni. Mert a háborút nem a természet diktálja, hanem az ember.
És elgondolkodtam szabadságról, rabságról, valóságról, álmokról, jóról és rosszról, igazságról…
Nyomasztó, mély, naturális, de ugyanakkor megtöri a játékosság, a szépség, a pajkos humor. Mint a természetet. Emberit és állatit egyaránt.
Legkedvesebb részek: Hú és Mackó, illetve a növények párbeszéde.

2 hozzászólás

Fekete István: Hú

Fekete István: Hú

A folyó fölött emelkedő magaspart barlangjaiban emberemlékezet óta baglyok élnek. Az egymást váltó nemzedékek mindig ide hordják zsákmányukat, itt költik ki és nevelik fel fiókáikat, engedelmeskedve a bagolyélet sok évezredes törvényeinek. De sorsuk összefonódott az e tájon élő emberek sorsával is, a tatárjárás, a török hódoltság, a szabadságharc néhány jelenete ott tükröződött nagyra nyitott, figyelő szemükben. Ebben a folyóparti barlangban született Hú is, itt táplálták szülei, de mielőtt kirepülhetett volna, megjelent a barlangban az ember, és magával vitte Hút és két testvérét. Ezzel kezdődik a történet, melynek során Hú sok különös tapasztalatot szerez az emberek világában, míg végül a második világháború kitörésekor visszanyeri szabadságát.

Hirdetés