rheinfuss értékelése


rheinfuss>!
Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság

Második alkalommal olvastam a kötetet, kicsit készülve a hamarosan érkező sorozatra, igyekeztem képbe kerülni a Vaják világával, a szereplőkkel, a történet és a hangulat alapjaival. Ugyanis sok mindenre nem emlékeztem az első olvasásból, csupán töredékek villantak fel. És igazából ahogy akkor, most sem éreztem igazán átütő élménynek, és úgy gondolom, hogy ez a kötet szépen megalapozott a későbbi folytatásoknak.

Jól indult a rövidebb történetekből (novellák?) álló kötet, tetszettek a mese-, legenda- és mítoszátiratok, az ötletek, a néhol felcsillanó humor, de összességében a biztató kezdést egy meglehetősen unalmas középső szakasz követte, amit egy újra magára találó utolsó történet zárt le. Utóbbi pedig azt hiszem, csak megágyazott a folytatásnak, mert ezt követően indult volna be a sztori, mely már csak a következő kötetben bontakozhat ki. Ennek pedig a legfőbb oka, hogy én nem éreztem a sokak által méltatott írásmódot olyan kiérleltnek, lehengerlőnek, engem Sapkowski stílusa kissé elidegenít, még akkor is, ha maga a történet izgalmas lenne. Kíváncsi vagyok, ez milyen irányba mozdul majd el.

Egyelőre azonban a fentiek (és más olvasnivaló) miatt nem folytatom, de bízom benne, hogy a decemberre ígért sorozat meghozza a kedvem a további kötetekhez.


Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság

Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság

Sapkowski magával ragadja a képzeleted!

Később azt beszélték, a férfi északról érkezett, a Kötélverők kapuján keresztül. Bár nem volt idős, a haja szinte teljesen fehér volt. Amikor levetette köpenyét, kiderült, hogy a vállán egy szíjon kard függ. Nem volt ebben semmi szokatlan, Vizimában szinte mindenki fegyverrel járt, de azért senki sem hordott pallost a hátán, mint valami íjat vagy tegezt. A fehér hajút a királyi felhívás vezette a városba; a Vizima lakosait gyötrő striga visszaváltozásáért járó háromezer oren jutalom. Ilyen idők jártak. Régen csak a farkasok üvöltöttek az erdőkben, mostanra mindenféle mocsadék elszaporodott – akárhová nézel: lidércek, strigák, ocsmány hódfajzatok, baziliszkuszok, ördegek, mifenék, vilák és vízbefúltak. Ide már nem elég az egyszerű varázslat vagy nyárkaró. Ide hozzáértő kell. És a messzi Ríviából érkezett idegen épp ilyen szakember. Ő Geralt, a vaják, a mágia és a kard mestere, egy mutáns, akit arra teremtettek, hogy megőrizze a világban az erkölcsi és természeti rendet.

Hirdetés