ppeva P értékelése


>!
ppeva P
Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Nagy rajongója vagyok Mikszáthnak.
Ez a kis könyvecske annyira vicces lenne, ha nem lenne még mindig fájdalmasan és szégyenletesen aktuális. Annyit tudnék röhögni rajta, ha nem lenne sírnivalóan szomorú. És annyira szomorú lennék tőle, ha nem lenne az egész ilyen röhejes.
Olyan lehet, mint mikor valaki egy szánalmas családból származik: sajnálja is, bosszantja is, szégyenli is, mégis szereti és ragaszkodik hozzá és reménykedik valamiben, mert ő mégis az ő kutyájuk kölke…


Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A múlt század végén feltámadó, és katonái élén megjelenő Zrínyi az ezeréves Magyarországot ünneplő közéletbe csöppen bele. A szigetvári hős akaratlanul is szembekerül a társadalom, a politika és a gazdaság jeleseivel, s így jó alkalmat ad az írónak, hogy szatírája körébe vonja a közélet mindenféle köreit, ne kímélje a minisztereket, más nagyurakat, ne kímélje olyan barátait sem, mint Szilágyi Dezső vagy Darányi Ignác, akikkel esténként együtt szokott ülni az István főhercegben. A regény, amely eredetileg 1898-ban jelent meg Mikszáth kérészéletű lapvállalkozásában, az Országos Hírlapban, majd ugyanabban az esztendőben könyv alakban is, a megjelenése pillanatában a nyílt vagy burkolt támadások célpontjába került. De amíg a sértettek dohogtak, fenyegetőztek vagy ellentámadásra készülődtek, az olvasóközönség a szívébe zárta az író remekművét, s az Új Zrínyiász a friss szenzáció elmúltával is, közel száz éve, Mikszáth egyik legolvasottabb műve maradt.

Hirdetés