marschlako P értékelése


>!
marschlako P
Kim Stanley Robinson: Forty Signs of Rain

Újraolvasás, nagyjából, ugyanis most a trilógia egykötetes, Green Earth c. kiadásában olvastam, amiben Robinson egy kicsit megvágta, átírta és aktualizálta az eredeti részeket.

A történet még ma is ugyanúgy tetszik, mint bő 10 évvel ezelőtt, noha érezhetően csak valaminek a kezdete; önmagában ez a kötet szerintem nem is nagyon áll meg magában, ezért is sajnálom nagyon, hogy a folytatásai magyarul nem jelentek meg. Persze hozza a szokásos robinsoni elemeket, s itt még a szokásosnál is több science-szel találkozunk, ami annak fényében nem is meglepő, hogy a globális felmelegedés mellett ez a trilógia (amint a címe – Science in the Capital – is mutatja) a tudományról, a tudományos életről szól, annak minden szépségével és mocskával együtt. Robinsonról azt mondják, nem túl karakterközpontú, nos, szerintem most viszont elég jó karaktereket sorakoztatott fel, hozzám legalábbis elég közel tudtak kerülni.

An excess of reason is itself a form of madness,

teszi magáévá Frank a khembalungi buddhista szerzetes, Rudra Cakrin* életbölcsességét, aki a legemlékezetesebb szereplő maradt a trilógiából, s most is végig rokonszenveztem vele. Robinsonnál elég gyakran** felbukkannak autisztikus vonásokkal rendelkező, vagy egyszerűen csak furcsa, magának való, zárkózott tudósok, s Frank is eléggé ilyen. Bár igazán furcsa kalandjai csak a következő kötetben teljesednek ki, érdeklődve követtem végig ismét sete-suta csetléseit-botlásait, morfondírozásait. Kifelé cinikus, morózus ember, aki igazán csak a természetben, sziklamászás közben önmaga, s aki a kötet végére a fenti mottó szellemében alapvető változáson megy át.

A másik kedvencem Charlie, aki otthon van „gyesen” a fiával, Joe-val, miközben távmunkában a klímaváltozás elleni harc egyik éllovasának Phil Chase szenátornak*** segít távmunkában. Fiát mindenhová magával viszi, aki, mikor éppen nincs vele, már az ajtón kilépve hiányzik neki, s meglepődik, amikor furcsán néznek rá az emberek az utcán, amikor öntudatlanul is pl. egy elhaladó teherautóra hívja fel Joe figyelmét, aki ugyebár ekkor nincs is vele, csak éppen fia jelenléte annyira lételemévé vált, hogy könnyű erről elfeledkezni. Kettősük számomra egy üde színfoltja a regénynek. Felesége, Anna (aki egyben Frank kollégája is), valamint a buddhista szerzetesek is szimpatikus karakterek, bár ők sajnos eléggé a háttérben maradtak.

Az eredetileg 2004-ben megjelent regény szinte profetikusnak is tekinthető, hiszen ami akkor még csak vészkiáltás volt, mára sajnos már többnyire valósággá vált****, legalábbis ami a globális felmelegedés felgyorsulását illeti, a probléma komolyan vétele ugyanis sajnos még ma sem megy a felelős politikusoknak.

Az összefogás, ahogy a lakókörnyezet igazi közösségé összeállva próbálja megoldani a felmerülő nehézségeket, szintén gyakori, meglehetősen optimista robinsoni elem – amivel pl. New York 2140-ben is találkozhattunk –, itt is feltűnikspoiler. Robinson, aki a kapitalizmus nagy kritikusa, ebben, a helyi közösségek összefogásában látja a kiutat is az emberiség számára, bár sajnos úgy tűnik, ez nem több, mint pusztába kiáltott szó: szuicid hajlamai elvakítják az emberiséget.

*Rudra Cakrin a jövendölések szerint az ősi Shambala utolsó királya lesz; a regényben Khembalung, a Gangesz deltájában levő kis sziget, ahol egykori tibeti menekültek leszármazottai élnek, akik eredetüket a titokzatos Shangri-Lára vezetik vissza.
** legutóbb pl. Fred Fredericks a Vörös Holdban
*** aki ismerős lehet a trilógia egyfajta előzményének is tekinthető, Antarctica c. 1997-es regényéből, ami az Antarktisz szerelmeseinek kötelező olvasmány.
**** Already it's turned into a peculiar mix of historical fiction, contemporary fiction, and science fiction, in the sense that some of it has already happened, some is happening now, and some of it will happen soon. – írja Robinson az új kiadás bevezetőjében, s megemlíti, hogy a regényben leírtakhoz hasonlóan, a Forty Signs of Rain megjelenése után egy évvel, a Katrina hurrikán hatására került víz alá New Orleans; s azt is, hogy azóta egymást követően két olyan kemény tél is volt a fővárosban, mint amilyet a Fifty Degrees Below-ban leírt, …

6 hozzászólás

Kim Stanley Robinson: Forty Signs of Rain

Kim Stanley Robinson: Forty Signs of Rain

The bestselling author of the classic Mars trilogy and The Years of Rice and Salt returns with a riveting new trilogy of cutting-edge science, international politics, and the real-life ramifications of global warming as they are played out in our nation’s capital—and in the daily lives of those at the center of the action. Hauntingly realistic, here is a novel of the near future that is inspired by scientific facts already making headlines.

When the Arctic ice pack was first measured in the 1950s, it averaged thirty feet thick in midwinter. By the end of the century it was down to fifteen. One August the ice broke. The next year the breakup started in July. The third year it began in May. That was last year.

It’s an increasingly steamy summer in the nation’s capital as Senate environmental staffer Charlie Quibler cares for his young son and deals with the frustrating politics of global warming. Charlie must find a way to get a skeptical administration to act before it’s too late—and his progeny find themselves living in Swamp World. But the political climate poses almost as great a challenge as the environmental crisis when it comes to putting the public good ahead of private gain.

While Charlie struggles to play politics, his wife, Anna, takes a more rational approach to the looming crisis in her work at the National Science Foundation. There a proposal has come in for a revolutionary process that could solve the problem of global warming—if it can be recognized in time. But when a race to control the budding technology begins, the stakes only get higher. As these everyday heroes fight to align the awesome forces of nature with the extraordinary march of modern science, they are unaware that fate is about to put an unusual twist on their work—one that will place them at the heart of an unavoidable storm.

With style, wit, and rare insight into our past, present, and possible future, this captivating novel propels us into a world on the verge of unprecedented change—in a time quite like our own. Here is Kim Stanley Robinson at his visionary best, offering a gripping cautionary tale of progress—and its price—as only he can tell it.

Hirdetés