Miamona értékelése


>!
Miamona
Anna Gavalda: Édes életünk

Régen olvastam már Gavaldát. Túl régen. És rá kellett jönnöm mennyit értem a nélküle töltött idő alatt. Mármint hogy érettebb lettem, mint egy pottyanni készülő, itt-ott már foltos barack. És ha pottyanok, hát legalább gavaldai kezekbe essem. Még akkori is, ha húsba mar, mint egy jó, vad és féktelen szerető. A sötétben sem kapcsol lámpát, mégis látja bőrünk korunk minden apró égbekiáltó hibáját. A társas magányt, magányos társast, amivel játszadozunk. Folyton csak keresünk valamit, valakit, valahol, valamiért… Várjuk, hogy bípeljen. Kipakoljuk a kirakatba, amink van, közben meg rettegünk, hogy meglátják. Hogy meglátnak. Minket. Pedig másra sem vágyunk, csak, hogy észrevegyenek. Ugyanazt a Minket. Legszívesebben nem állnék szóba magunkkal. Ne mosolyogj, ne ingasd a fejed, hogy ez már megint miket hord itt össze, komolyan mondom! Majd döntsük el, hogy mit akarunk, és akkor majd visszajövünk. Addig felpattanunk, ki-ki a maga Jeannot-jára, és addig hajtjuk a pedált, míg elhagyjuk magunkat, lekörözzük, majd újra utolérjük. Már értem a sok őrült biciklist városszerte… Hogy én eddig erre nem jöttem rá?! Párizs, Budapest, Bukarest… tök mindegy, mert mindenhol ugyanaz a mi vagyunk. Mi dolgozunk szar helyeken, szar pénzért, szar melókat. Mi járunk bulizni, mi isszuk tisztán a bort, mert mi az nekünk, mi fetrengünk hajnalban, minden hitünket egy nyomorult savlekötő tablettába helyezve. Mi, mi, mi. Mi… hülyék, marhák, őrültek, mihasznák, mit sem sejtők, még annyit sem tudók… Mi… csodálatosak!

Bővebben: http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2014/11/anna-gava…


Anna Gavalda: Édes életünk

Anna Gavalda: Édes életünk

Mathilde 24 éves. Hivatalosan művészettörténet szakos egyetemi hallgató. Valójában a sógorának dolgozik, és a munkája leginkább abban merül ki, hogy álnéven kommentelget különböző honlapokon. A nagyvárosi fiatalok tipikus életét éli. Bulizik, pasizik, lazul. Aztán egyszer elhagy egy tekintélyes összeget, és ez – különösképpen a pénzt megtaláló férfi – megváltoztatja az életét. Yann 26 éves. Bár egyetemet végzett, egy bemutatóteremben dolgozik, ahol kis koreai háztartási robotokat prezentál az érdeklődőknek. Már két éve él együtt a barátnőjével, akivel egyre hűvösebb a viszonya. Egy majdhogynem vadidegen házaspárral kell elbeszélgetnie, hogy rájöjjön, valamit nagyon elrontott az életében. Hogy mi a közös a két párizsi fiatalban? Nem találják a helyüket, és lassan már elmenne mellettük az élet a maga kihívásaival, amikor…
Anna Gavalda két – egymáshoz lazán kapcsolódó – kisregénye szórakoztatóan és elgondolkodtatóan szól a 21. századi fiatalok égető problémáiról, két kor- és kórtörténetet nyújtva az olvasónak. Hősei kiútkeresők, vagy nagyobb szavakkal: az élet értelmét kutatják.

Hirdetés