imma A+P értékelése


>!
imma A+P
Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói

Szeretem a patkányokat, volt is egyem, volt, amikor kettő is. Mindig örültem, mikor felbukkant egy-egy Korongvilág regényben a Patkányhalál, úgy gondoltam, ez kedves dolog Pratchettől, kevesen adóznak ilyen figyelemmel a patkányoknak. Az egyik barátnőm, aki pont akkor lett a szobatársam, amikor a patkánnyal is osztoznia kellett a szobán, kifejezetten undorodott is tőle. Milyen érdekes, hogy a másik barátnőm, aki meg a macskákat utálja, akkor költözött be hozzám, amikor macskám lett. Ja mert most meg macskám van, és az is nagy örömmel tölt el, hogy Pratchett a macskáknak is különös figyelemmel adózik. Szóval ez egy könyv egy rakás patkányról, egy macskáról, meg néhány emberről, ugyan mi baj lehet vele? Néha még egy kis gesztenyés beütése is van. Csak imádni lehet.
Leszámítva, hogy ez a könyv félelmetes. És nem ebben egyeztünk meg. A Cselesnél még úgy gondoltam, alkalmi botlásról van szó, hiszen ez nem a Korongvilág, érthető, hogy egy kicsit komorabbra sikerült… De ez már a Korongvilág, és így már végképp nem fér a fejembe, mitől ifjúságibb ez bármelyik másik regényénél, amiben nem érzi magát az ember sötét, piszkos, szűk helyen sötét árnyaktól rettegő apró áldozatnak.
Szóval nem lehetne ezt a sorozatot ifjúsági helyett inkább egyszerűen csak borzongatónak nevezni?


Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói

Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói

Ebben a világban patkány patkánynak farkasa…

A Korongvilág minden városában ismerik a patkányokról és patkányfuvolásokról szóló történeteket. Maurícius – a sokat látott, dörzsölt vén kandúr – egy jól képzett patkányokból (és egy ostoba küllemű kölyökből) álló csapatot vezet egy jövedelmező kis turnéra. Egy furulyás és pár patkány rengeteg pénzt tud együtt keresni.

Mármint addig, amíg össze nem futnak valakivel, aki alaposan elhúzza a nótájukat.

Úgyhogy most neki és a patkányainak meg kell tanulniuk egy számukra eddig idegen szót: azt, hogy gonosz…

A Carnegie-medál nyertese

Hirdetés