Orsi_olvas P értékelése


>!
Orsi_olvas P
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: A kör

A svéd boszorkányok története igazán magával ragadó olvasmány. Sötét, baljóslatú történet, tele titkokkal és mágiával, Svédország fagyos, kihalt kisvárosában, ami történetesen a mágikus erők csomópontja.
Egy fiatal depressziós fiú öngyilkos lesz, később egy anorexiával küzdő lány is. De öngyilkosság-e ha démonok suttognak a füledbe és kényszerítenek, hogy vess véget az életednek? Az újdonsült boszorkányoknak ki kell deríteniük, ki tör az életükre, mert csak ők tudják megállítani a közelgő apokalipszist.
Egyáltalán nem szokványos tini boszis könyv (szerencsére), a karakterek szépen felépítettek és összetettek. A történet lassan indít, van időnk megismerni a lányokat, mind eltérő jellem, tökéletesen más világ, különböző vágyakkal és célokkal, mégis kénytelenek szövetséget kötni, ha életben akarnak maradni. A varázslás pedig nem móka és kacagás, sokkal inkább kemény, fárasztó és sokszor fájdalmas tevékenység. Nagyon tetszett, hogy a lányok jellemét, problémáit nem cukormázas szirupba mártva mutatják be az írók. Igen, a szereplők hibáznak, tudják mi lenne a helyes, az ésszerű, de pont ilynek vagyunk mi is, hogy tudjuk, mert figyelmeztettek minket, mégis elrontjuk. Túlbonyolítjuk, túl hevesen reagálunk, túlzottan ragaszkodunk, túl sokat iszunk, túl messzire megyünk, túlzottan közönyösek vagyunk. És mégis működik, mert megbocsájtunk egymásnak, újrakezdjük, máshogy próbáljuk, de legalább próbáljuk, és kis szerencsével, mikor igazán fontos akkor nem szúrjuk el.
A könyv boszorkányokról és az apokalipszis közelgő eljöveteléről szól. Meg az útkeresésről önmagunk felé, a határok feszegetéséről, az önállósodáról és a barátságról, arról mennyire mások vagyunk és hogy nem is különbözünk igazán.

4 hozzászólás

Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: A kör

Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: A kör

Boszorkányok pedig vannak

Engelsfors apró, festői kis város Svédországban. Az itteni középiskola elsősei között van hat lány, akik különböznek a többiektől. Semmi közös nincs bennük, csupán az, hogy mindegyikükben természetfeletti erő lakozik.
Épp hogy elkezdődött a tanév, amikor egy halott fiút találnak az iskola egyik mosdójában. Mindenki öngyilkosságra gyanakszik, kivéve a hat lányt. Egyedül ők sejtik az igazságot. Egyik éjjel, amikor a hold kísérteties vörös színre festi az eget, a lányok találkoznak a parkban. Maguk sem értik, mi vezette őket oda, csak azt tudják, szükségük van egymásra. Boszorkányok lettek. Egy ősi prófécia szerint kiválasztottak.
A rejtélyes gyilkosság óta a gimiben már élet vagy halál a tét. És a lányoknak még sok mindent meg kell tanulniuk saját erejükről is. Pedig fogytán az idő, mert valami vadászik rájuk, és ha nem találják meg, nem pusztítják el az ismeretlent, akkor ők halnak meg…
Kiállhatatlan szülők, iskolai gondok, barátság, szerelem, varázslat és halál tölti be az ifjúsági Engelsfors trilógia első kötetének lapjait.
A fiatal svéd szerzőpáros első közös könyve hihetetlen sikert aratott, és már huszonegy nyelven olvasható.

Hirdetés