Nita_Könyvgalaxis P értékelése


>!
Nita_Könyvgalaxis P
Orson Scott Card: Bűvölet

Bevallom, vegyes érzésekkel viseltetek a népmesék és klasszikus mesék feldolgozásai irányába. Sokszor pont a lényeget ölik ki belőlük az újrameséléssel. Szerencsére Cardnál ez nincs így.

Sőt, az író egészen újfajta tartalommal tölti meg Csipkerózsika és az orosz népmesék történeteit. Card ráadásul beenged minket a kulisszák mögé, nem csak azt láthatjuk, hogy a királylány és a királyfi megtalálják egymást és boldogan élnek, míg meg nem halnak, hanem láthatjuk, hogy ez azért soha nem ilyen egyszerű.

Jó ötlet volt a 900-as éveket a mai korral összeütköztetni, látni azt, hogy már csak abból milyen súrlódások keletkezhetnek, hogy valakik egy területen, de teljesen már korban élnek. Ráadásul Card nem szépíti meg a középkort, és bár én sokáig úgy gondoltam, ezt a kort néznem meg a legszívesebben, rájöttem, hogy képtelen lennék a mai korban gyökerező életemmel ott élni.

Nem vagyok otthon az orosz népmesékben, de szerencsére pont annyi információt és utalást kapunk, amiből szépen kirajzolódik, ki-kicsoda. Nekem egyértelműen Baba Jaga lett a kedvencem, aki bér velejéig gonosz, mégis annyira vicces és zseniális, hogy nem lehet kicsit nem megszeretni. A közte és Medve közötti párbeszédek voltak számomra a regény leghumorosabb részei, amelyek egy plusz ízt adtak az amúgy is kellően karakteres regénynek.

Card engem már a Bűvölettel meggyőzött, hogy nem csak sci-fit, hanem fantasy-t is tud írni. Azt hiszem, soha többé nem tudok úgy gondolni majd Csipkerózsika történetére, hogy ne jusson eszembe a csirkelábakon guruló ház. :)


Orson Scott Card: Bűvölet

Orson Scott Card: Bűvölet

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az elmúlt huszonöt év egyik tartósan legizgalmasabb írója, Orson Scott Card, aki számos elismerésben részesült, ezúttal olyan káprázatos világba repíti az olvasót, amelyet csak ő képes teremteni. A Bűvöletben Card úgy szövi a varázslatot, mint korábban még soha, és Csipkerózsika időtlen meséjét alakítja át egy eredeti hangvételű, romantikával és kalanddal átitatott fantasyvé.

Abban a pillanatban, amikor a gyermek Iván egy tisztásra bukkan a Kár­pátok sűrű erdeiben, sorsa örökre megpecsételődik. Falevelek ölelte emelvény tetején, látszólag holtan fekszik a csodaszép Katyerina királylány, az alatta rejlő mélységben viszont gonosz jelenlét örvénylik, és ettől a tíz éves Iván hanyatt-homlok rohan vissza Marek kuzin tanyájának menedékébe.

Évekkel később Iván már Amerikában él, ott tanul és van egy jegyese. Mégsem képes kiverni fejéből azt a réges-régi napot, ott az erdőben, sem meggyőzni magát, hogy csak egy rémült kisfiú képzelgése volt az egész. A késztetésnek engedve, visszatér a szülőföldjére, ahol a tisztás ugyanolyan, ahogy emlékeiben élt.

Ám ezúttal nem fut el. Ezúttal csókjával felébreszti a szépséget… és ezzel átlép egy ezer esztendeje letűnt világba.

Az egymással ütköző világok és kultúrák színes faliszőttese, a Bűvölet nagyhatású, eredeti történet az évszázadokon átívelő szerelemről és végzetről… és egy sötét erőről, amely korokon át lohol a nyomukban.

„Card az emberi természet nagy ismerője… Szépen mondja el az igazságot – ami végső soron a nagyság egyetlen ismérve.” – Gene Wolfe

Hirdetés