Szirmocska értékelése


>!
Szirmocska
Susan Spann: Macskakarmok

Egy nindzsa, egy szamuráj és egy portugál pap elmennek a teaházba…
Akár egy vicc is kezdődhetne így :) Bevallom erősen ráncoltam a homlokom, amikor megláttam ezt az amerikai írónő által írt Japánban játszódó krimit, mert nagy hirtelen rengeteg dolog eszembe jutott, amin elcsúszhatott volna a történet. Szerencsére alaptalannak bizonyult a félelmem, mert szinte minden a helyén volt ebben a regényben és maximálisan azt nyújtotta, amit ígért.
A fülszöveg… na jó, az kissé kusza, de ne rettentsen el senkit. Ez egy korrekt kis krimi, klasszikus történetvezetéssel, meglepetéseket tartogató fordulatokkal, a végéig kitartó rejtélyekkel és egy, a krimi nagyjaitól megszokott végső leleplezéssel és össznépi szembesítéssel.
Ami különlegessé teszi, az a japán miliő és ennek kidolgozásában láthatóan rengeteg munkája rejlik az írónőnek. Igyekszik nagyon precízen, pontosan megrajzolni a hátteret, de talán pont ezért, néhol túlságosan szájbarágós, vagy erőltetett a leírás. Személy szerint jobban szeretem, ha ennél egy kicsit természetesebben jelenik ez meg, nem kell mindent túlmagyarázni, vagy ha szükséges, lehet ezt indirektebb módon is megoldani.
Maga a történet in medias res, rögtön belecsap a lecs… vagyis a tamagoyakiba, így némileg elveszve éreztem magam az elején. Nem sokat pepecsel a jellemekkel sem, csak annyit tudunk meg, amennyi a bűntény felgöngyölítéséhez szükséges. De ez talán nem is célja egy ilyen regénynek, így érthető a tömörség.
Határozottan érdekelt a végkifejlet és tökéletesen kikapcsolt a sztori. Könnyű, pihentető olvasmányra vágyóknak vagy a klasszikus krimi kedvelőinek mindenképp ajánlom egy próbára. Én a folytatásokra is vevő lennék.


Susan Spann: Macskakarmok

Susan Spann: Macskakarmok

1565. május: Egy kiotói teaházban egy szamuráj brutális gyilkosság áldozata lesz. A nindzsamester Hirónak esze ágában sincs belekeveredni az ügybe. Ám a gyilkossággal megvádolt, gyönyörű szórakoztatópartner Mateo atya segítségét kéri, a portugál jezsuita papét, akinek védelmére Hiro felesküdött. A sinobinak mindössze két napja van, hogy megtalálja a gyilkost, és megmentse a lányt és a papot a kivégzéstől. A nyomozás veszélyes vizekre tereli Hirót és Mateo atyát Kiotó szórakoztató negyedében, és rájönnek, hogy a teaház ravasz tulajdonosától kezdve az áldozat megszégyenített testvéréig valószínűleg mindenki érdekelt abban, hogy a szamuráj halála rejtély maradjon. Hirónak túl sok a gyanúsítottja, és túl kevés az ideje, hogy válaszokat találjon, miközben egy, a nindzsa orgyilkosok által kedvelt, ritka fegyver, egy női szamuráj és egy titkos szerelmi szál között próbálja megtalálni az összefüggéseket. Ráadásul a nyomozás temérdek olyan talányt fed fel, amely nemcsak Mateo atyát és a teaházat fenyegeti, de Japán jövőjére is kihat. Susan Spann könyve érdekfeszítő detektívregény, mely a japán kultúra gazdagon részletezett történelmi hátterével párját ritkító írás. „Történelem, rejtély és elbűvölő szereplők keveréke. Hiro és Mateo atya párosa friss életet lehel a "Kelet és Nyugat találkozása” szlogenbe. Korhű és lebilincselő." – Laura Joh Rowland, A sógun ágyasa és a Bundori szerzője

Hirdetés