moni79 értékelése


>!
moni79
Frank McCourt: Angyal a lépcsőn

Frank McCourt: Angyal a lépcsőn Önéletrajz 19 éves koromig

Érdekesek ezek a gyerekkor-történetek: gyakran írja őket az író olyan stílusban, mintha gyerekszemszögből mesélné, miközben a felnőtt meglátásai, érzelmei is benne vannak. Frank McCourt szenvtelen stílusa nem annyira tetszett, de gondolom könnyebb volt neki így feldolgozni a bántalmazásokat. Szerencsére a sok borzalom mellett néha egy-egy humoros részt is találtam, összességében nagyon tanulságos és érdekes könyv. Frank ragaszkodik alkoholista és bántalmazó apjához, ahogy minden gyerek, de közben tisztában van vele, hogy ha a férfi nem inna, illetve nem legalább annyit tenne, mint az anya, akkor talán a gyerekek sem éheznének. Persze senkinek sem volt könnyű a második világháború előtt és alatt Írországban, de ez nem menti fel az apát. Kíváncsi vagyok, hogy Franknak sikerült-e máshogy élnie, és nem továbbvinni az apai mintát. De ez már egy másik történet.


Frank McCourt: Angyal a lépcsőn

Frank McCourt: Angyal a lépcsőn

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Amikor visszapillantok a gyerekkoromra, nem is értem, hogyan éltem túl. Természetesen nyomorúságos gyerekkorom volt – a boldog gyerekkor egy hajítófát sem ér. A szokványos nyomorúságnál persze rosszabb a nyomorúságos ír gyerekkor, de még ennél is sokkal rosszabb a nyomorúságos ír katolikus gyerekkor”
Így kezdődik Frank McCourt regényes memoárja, melyről amerikai méltatója a következőket írta: „McCourt sajátosan lírai és sajátosan ír hangja többek között James Joyce-ot idézi. Ugyanolyan elragadó és ugyanolyan jókedélyű. De ahogy McCourt és társai a nyomorral küzdenek, abban van valami bátor drámaiság, ami közelebb áll a mi korunkhoz. Ezek az emberek soha nem merülnek el az önsajnálatba (nem engedhetik meg maguknak), soha nem vész ki belőlük a tűz. McCourt nevét csupa nagybetűvel fogják beírni az emlékiratok nagy könyveibe.” Frank McCourt a világválság sújtotta Brooklynban látja meg a napvilágot, frissen Amerikába emigrált, ír szülők gyermekeként, majd az írországi Limercik nyomornegyedeiben nevelkedik. Édesanyjának, Angelának nincs miből ennivalót vennie a gyerekeinek, mivel az apa, Malachy csak nagyritkán dolgozik, s ha igen, akkor is elissza amit keres. A léha, felelőtlen és megbízhatatlan apa csupán egyvalamit tud nyújtani gyermekének: a történetet, a mesét. Franknek az életet jelentik apja meséi Írország megmentőjéről, Cuchulainről, és az Angyalról, aki a kisbabákat hozza az édesanyjának. Talán a történeteknek, a meséknek köszönhető, hogy Frank túléli a viszontagságokat. Pelenka helyett rongyokba bugyolálva, egy disznófejnek könyörögve a karácsonyi vacsoráért, az út szélén lehullott széndarabok után kutatva tűrni a nyomort, az éhezést, a rokonok és a szomszédok közömbös kegyetlenségét – azért él, hogy elmondhassa a saját meséjét, ékesszólóan és megbocsátón.

Hirdetés