Tercia értékelése


>!
Tercia
Saša Stanišić: Hogy javítja a katona a gramofont

A délszláv háború belülről, egy kisgyerek nézőpontjából.
Sokszor eszembe jutott Hrabal, groteszk és szinte hihetetlen, humorral és borzalommal átszőtt, hömpölygő, magával ragadó és elszomorító.
Remek apró történetekkel a fősodorba ágyazva.
Nagyon szerettem.


Saša Stanišić: Hogy javítja a katona a gramofont

Saša Stanišić: Hogy javítja a katona a gramofont

Aleksandar Višegradban, egy kis bosnyák faluban nő föl. Képességvarázsló, a horgászművészet főelvtársa és folyamszónok. Legnagyobb tehetsége azonban a történetek kitalálásához van. Eszébe sem jut, hogy leragadjon az iskolai fogalmazások témáinál, ugyanis dédszüleinél túlságosan őrült aratóünnepségeket lát, túlságosan lenyűgözőnek találja a megcsalt férjek ámokfutásait, és túlságosan hihetetlennek a Drina folyó vallomásait. Amikor a háború kegyetlen hengere Višegradra is rágördül, az Aleksandar által ismert világ nem képes ellenállni neki: a családnak menekülnie kell.
A nyugati ország idegenségében Aleksandar mesélőkedve életfontosságúnak bizonyul: a Németország nevű fura helyen ugyanis így sikerül megtalálni a helyét, és hazát mesélni magának. A nagyapját egykor nem tudta életre mesélni, most azonban olyan varázspálcája lett, amely működik is: fantáziája visszahozza az elmúltakat. Amikor a felnőtt Aleksandar visszatér szülővárosába, akkor kell kiderülnie, vajon a háború utáni Bosznia valóságában is működik-e elbeszélő művészete.

Saša Stanišić a Hogy javítja című könyvével túlhabzó, pazarló, burleszk, tragikomikus regényben örökítette meg rendkívüli körülmények között töltött, rendkívüli gyermekkorát; ez a regény arról szól, hogy miképpen zúzódik szét brutális körülmények között a meghittség, és miképpen marad meg az elbeszélésbe vetett rendíthetetlen bizalom.

Hirdetés