Juci P értékelése


>!
Juci P
Lanczkor Gábor: Folyamisten

Fura egy könyv. Emlékszem, amikor először láttam könyvesboltban, azonnal beindult a nyálelválasztásom, annyira visszafogottan szép ez a borító szerintem. Úgyhogy amikor a könyvtárban rátaláltam, muszáj volt kikölcsönözni.
Két rétege van ennek a könyvnek, az egyik nagyrészt a szereplők mindennapi életét mutatja be, és ez szerintem nem túl izgalmas. Legalábbis én semmi különöset nem éltem át, amikor arról olvastam, hogy hogyan autózik X a munkába, vagy hogyan zuhanyozik Y. A másik rétege viszont egy gyakran zavarbaejtő és nem könnyen kibogozható mitikus szál (történet? nem vagyok biztos benne, hogy összeáll azzá), amit ha úgy olvasol, mint egy távoli nemzet mítoszát (vagyis beletörődsz abba, hogy nem feltétlenül fog összeállni a kép, lesznek benne megfejthetetlen költői szövegek, és az egész valahogy nagyon uncanny lesz, idegen, nem ismerős), akkor nagyon lehet élvezni, sőt megkockáztatom, hogy lenyűgöző tud lenni. Ehhez tegyük hozzá, hogy Lanczkor – aki költőként kezdte az irodalmi pályafutását – tud a költői képekkel bánni, a regény nyelve általában jó arányérzékkel egyensúlyoz a reális és a fantasztikus határán, csak néha éreztem úgy, hogy egy kicsit túltolja, és költőiből költőieskedő lesz. Amiért csak három és fél csillagot adok rá, és nem mondjuk négyet, az az, hogy ennyire nagy színvonalbeli különbséget érzek a regény két rétege között, és oké, hogy mitikus homály, de végső soron összedolgozatlannak éreztem a különböző történetszálakat (persze lehet, hogy ez teljességgel az én hibám, meg nem vagyok kimondottan a szájbarágás híve, de hiányérzetem volt). Lanczkort mindenesetre érdemes lesz figyelni szerintem, ha beérik, egészen érdekes lesz.
Soundtrack is van hozzá, tessék: http://anarchitecture.bandcamp.com/ (én asszem ehhez már öreg vagyok).

1 hozzászólás

Lanczkor Gábor: Folyamisten

Lanczkor Gábor: Folyamisten

Napjaink Londonjában egy fiatal grafikuslány brutális nemi erőszak áldozatává válik egy ködös éjszakai parkban. A tettes ismeretlen, a rendőrség tehetetlenül nézi a biztonsági kamerák zavaros felvételeit. A lány viszont úgy dönt, megtartja az aktusból fogant gyermeket. Az unokatestvérével, akivel közösen zenélnek az Anarchitecture nevű rockzenekarban, Indiába utazik, hogy kipihenje magát, mit sem sejtve arról, milyen természetfeletti erők tartják kézben sorsának törékeny fonalát.

Eközben Gellei János, egy Pest megyei katolikus plébánia papja egy fogyatékos kisfiú és egy Rómába vezető zarándokút kapcsán olyan kérdésekkel kénytelen szembenézni, amik nem csak a hitét, de elméjének épségét is veszélybe sodorják. Ságvári László pedig, aki Szeged és London között ingázva éli a fiatal magyar értelmiségiek vándoréletét, a két város folyóinak titkos életét kutatja, talán egy új világvallás első csíráit, talán csak a saját delíriumos álmait követve.

Lanczkor Gábor második regénye igazi XXI. századi, regényes ördöglakat, mely Magyarország lerobbant panelházaitól Anglia fülledt koncerttermeiig, Olaszország árnyas sikátoraitól India ezerszínű forgatagáig járja be a világot egy titokzatos mítosz nyomában, ami talán most, ennek a könyvnek a lapjain születik meg éppen.

Hirdetés