Szécsi_Balázs értékelése


>!
Szécsi_Balázs
Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Szeretem Vance stílusát, főleg azt, ahogy olyan hihetetlenül részletgazdagon képes bemutatni bármit (például Rhialto ruhatárát :D ), és a kidolgozott jellemrajzait.

A 'Rhialto, a Csudálatos' egészen szórakoztató válogatás. Az elején a bevezető és az előszó megadja az alapot azoknak is, akik eddig nem olvastak a Haldokló Föld ciklusból, a Murthe története pedig kezdésnek kellőképpen titokzatos ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődést, és még jobban berántson ebbe az elképesztő világba.
A Fader Fuvallata bemutatja a világ néhány korábbi korszakát, nyakon öntve egy jó adag intrikával.
A befejező történet némiképp lehangolt, Morreion sorsa nem épp a legvidámabb történet, leginkább az ember sötét oldala miatt.

Nyugodt szívvel mondhatom, hogy meg voltam elégedve az összeválogatott történetekkel.


Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Föld elöregedett, a vörösen pislákoló Nap bármelyik órában kihunyhat, véget érhet a világ. E mesés és borzongató, távoli jövőben, az emberiség huszonegyedik eónjában kietlen pusztaságokkal szabdalt, egymástól elszigetelt kultúrák vívják magányos harcukat a túlélésért. Ascolaisban és Almeryben, a Leomló Faltól nyugatra eső területen él egy csapat varázsló, akik szövetségbe tömörültek, hogy védelmezhessék érdekeiket. No meg persze, az értékeiket…

Közösségük szabályait a Kék Alapelvben, a Monstramentumnak is nevezett törvénykönyvben fektették le, mely eleve meggátolja az egymás közötti háborúskodást, a nyílt viszálykodást… De vajh, ki vethetne gátat annak, ha valaki fondorlatos módon, az Alapelv betűit kiforgatva próbálja elorozni társai varázstárgyait?

Rhialto már maga sem emlékszik, ki és mikor aggatta rá a kissé gunyoros „Csudálatos” ragadványnevet, de úgy rémlik, nem mágikus képességei ihlethették az illetőt, inkább hóbortos öltözetei és szokásai, valamint a hölgyek körében aratott sikerei. Ő maga is merész terveket szövöget varázslótársai mágikus IOUN-köveinek megkaparintására, ám amikor őt rabolják ki – a Monstramentum törvényeinek betűi mögé bújva –, felháborodott, kétségbeesett küzdelembe kényszerül…

Három különleges történet a Haldokló Föld-ciklus huszonegyedik eónjából – most először egy kötetben, új fordításban!

Hirdetés