Szécsi_Balázs értékelése


Szécsi_Balázs>!
David Gemmell: Viharlovas

Elöljáróban annyit, hogy nagy kedvencem mind Gemmell, mind a Rigante-sorozat. Az első két rész, Connavar és Átok története, megágyazott a rigante életfelfogásnak, a neveltetésükből fakadó nagyszerűségüknek. Azonban Gemmell jó íróként tisztában van vele, hogy ahol nagy a fényesség, ott mélyebbek az árnyékok is. Ezzel találkozhatunk Connavar, Átok, Hollószív és gyakorlatilag az összes rigante spoiler esetében is.

A harmadik és a negyedik rész több száz évvel az első kettő után játszódik. A régi dicsőség eltűnt, a keltóknak leáldozott, a varlok uralma egészen a Caer Druagh-ig ér.

A negyedik rész nagy része a polgárháború súlytotta Varl birodalomban játszódik. Viharlovas és az óholdi kompánia harcait követhetjük itt végig, a kezdeti sikerektől egészen a keserű árulásig. Itt megismerjük Gaise Macon jó oldalát, hisz az életét is kockáztatja akár egy közkatonáért is, valamint hadvezéri kvalitásait is megcsillogtatja. Ugyanakkor énjének sötét oldalát is megismerjük, hiszen ha a medve elszabadul láncairól, akkor elmondhatatlan szörnyűségekre is képes.

Ezzel el is érkeztem ahhoz, ami szerintem a mű spoiler tulajdonképpeni lényege. Hisz ebben a regényében csapódik le gyakorlatilag Gemmell egész életfelfogása a jóról és a rosszról, valamint az egész emberi természetről alkotott véleménye. Ahogy korábban is írtam, hogy aki nagy tettekre képes, az a skála mindkét végére kilendülhet. Jó példa erre Gaise Macon, az idealista ifjú, akit egy kegyetlen apa, és egy kedves barát formált azzá az erkölcsileg tiszta emberré, akit a mű elején megismerhetünk. És az emberi gonoszság tette azzá a szörnyeteggé, akivé (szerinte) válnia kellett, hogy legyőzhesse ellenségét.
Aki nem is feltétlenül gonosz, csupán egy másfajta értékrendet testesít meg. Hisz ki ítélkezhetne egy majdhogynem halhatatlan faj tagja felett?
Hasonló jó példa a moidart is. A történet elején (Hollószív) egy hideg szívű gyilkosként ismerhetjük meg, aki a legkisebb információmorzsáért is kész halálra kínozni bárkit, és a kutyájával kedvesebb, mint a saját fiával. Nos, ő mondjuk nem változik túl sokat, viszont azt az emberség irányába teszi. Kaelin Ringet sem szabad kihagyni ebből a felsorolásból, viszont ő az a szereplő, aki megtalálta a középutat énje sötétebb és világosabb oldala között. Rettenthetetlen, bátor, és (főleg Grymauchnak köszönhetően) képes megfékezni bosszúálló természetét.
És itt akár szót ejthetünk a két végpontról is. Az egyik Jaim Grymauch, aki a legjobb rigante tulajdonságokat testesíti meg, negatívumok nélkül. Ezek az író által fontosnak tartott dolgok, a bátorság, a vakmerőség, a kedvesség, és társaik.
A másik végpont Sir Winter Kay, akiben ezeknek a szikrája sincs meg. Kegyetlen, kicsinyes alak, aki gyakorlatilag képtelen az önzés nélküli tettekre.

Megjelennek mintegy kikristályosodott formában a gemmelli motivumok, amiket előszeretettel alkalmaz több regényében is. Például a velejéig romlott lovagrend (Király a kapun túlról), a Forrás, a varázskoponya (Morningstar), és még rengeteg egyéb, a szereplőkről nem is beszélve.

Egy szó mint száz, bár nem ez a legjobb regénye, de nagyszerű befejező része a Rigante-ciklusnak.


David Gemmell: Viharlovas

David Gemmell: Viharlovas

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy dicső szikra, a rigante lázadás egyetlen pillanata fellobbantotta a forradalom lángját – és legenda született. Az északi hegyek között a Hollószívként ismert törvényen kívüli vezér várakozik, tudva, hogy a feketelelkű moidart serege el fog jönni; őket a brutális uralkodó egyetlen fia, Viharlovas vezeti. Mit sem tudva arról, hogy világuk sorsa a kezükbe van letéve, Hollószív és Viharlovas, a két esküdt ellenség kénytelen lesz egyesíteni erőit, és szembeszállni az ősi gonosz bosszújával.

Mert a sötétség hatalmas seregei a felföldiek ellen menetelnek, és úgy fest, semmi sem képes megállítani őket. Könnyedén tapossák el áldozataikat, míg végül csupán néhány ezren maradnak, akik segítséget nem is remélve még ellenállnak. Csakhogy ők a klánok fiai, és még ennél is többek: ők a riganték…