kvzs P értékelése


>!
kvzs P
Orson Scott Card: Bűvölet

Gyerekkorunk jól (és az oroszok kevésbé jól) ismert meséi összekutyulva és új köntösbe bújtatva.
Card bátran nyúlt a klasszikus történetekhez, és kiválasztott szereplőket, jeleneteket, motívumokat csavart meg és nyújtott át korokon keresztül. Már az alapszituáció is nagyon izgalmas: mi lenne, ha Csiprekórizskát az egyik kortársunk ébresztené fel? Mennyire lehet hős lovag és megmentő királyfi egy kortársunk egy évezreddel ezelőtt? Mi történik ha egy ezeréves királylány megérkezik a 20. századba? Sok-sok érdekes kérdés és ötlet, amit Card nagyon bravúrosan és humorosan old meg és úgy mutatja be a kétoldali kultúrsokkot, hogy az olvasó teljesen hitelesnek érzi. Emelett még a gonosz oldal sem ostoba és kicsinyes, ahogy azt megszokhattuk, hanem ravasz és bizonyos szempontból még vicces is.
Aki szereti a klasszikus meséket, vagy csak szeretne egy szépen és igényesen megírt izgalmas fantasy-t olvasni, annak csak ajánlani tudom a könyvet.


Orson Scott Card: Bűvölet

Orson Scott Card: Bűvölet

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az elmúlt huszonöt év egyik tartósan legizgalmasabb írója, Orson Scott Card, aki számos elismerésben részesült, ezúttal olyan káprázatos világba repíti az olvasót, amelyet csak ő képes teremteni. A Bűvöletben Card úgy szövi a varázslatot, mint korábban még soha, és Csipkerózsika időtlen meséjét alakítja át egy eredeti hangvételű, romantikával és kalanddal átitatott fantasyvé.

Abban a pillanatban, amikor a gyermek Iván egy tisztásra bukkan a Kár­pátok sűrű erdeiben, sorsa örökre megpecsételődik. Falevelek ölelte emelvény tetején, látszólag holtan fekszik a csodaszép Katyerina királylány, az alatta rejlő mélységben viszont gonosz jelenlét örvénylik, és ettől a tíz éves Iván hanyatt-homlok rohan vissza Marek kuzin tanyájának menedékébe.

Évekkel később Iván már Amerikában él, ott tanul és van egy jegyese. Mégsem képes kiverni fejéből azt a réges-régi napot, ott az erdőben, sem meggyőzni magát, hogy csak egy rémült kisfiú képzelgése volt az egész. A késztetésnek engedve, visszatér a szülőföldjére, ahol a tisztás ugyanolyan, ahogy emlékeiben élt.

Ám ezúttal nem fut el. Ezúttal csókjával felébreszti a szépséget… és ezzel átlép egy ezer esztendeje letűnt világba.

Az egymással ütköző világok és kultúrák színes faliszőttese, a Bűvölet nagyhatású, eredeti történet az évszázadokon átívelő szerelemről és végzetről… és egy sötét erőről, amely korokon át lohol a nyomukban.

„Card az emberi természet nagy ismerője… Szépen mondja el az igazságot – ami végső soron a nagyság egyetlen ismérve.” – Gene Wolfe

Hirdetés