PandaSára P értékelése


>!
PandaSára P
Carola Dunn: Daisy és a jégbe fagyott Don Juan

Gondban vagyok az értékelésnél. Végül is elég olvasmányos könyv volt, de nehéz bármit is írni, amivel nem lövöm le a poént.
Az eleje kimondottan tetszett, szeretem a régi korokban játszódó történeteket, ez pedig az 1920-as években játszódik. Anglia is éppen túlélte az első világháborút, egy spanyolnátha járványt, és a történet mégis ebben a kissé békebeli világban játszódik, sok szereplővel. Eleinte egész hangulatos volt, mert korhűen bemutatja a ruhákat, szokásokat, egy angol nemesi családon belül, de aztán ez a máz, mintha elolvadt volna, és a történet később már inkább mai volt, nem volt érezhető rajta a régi kor varázsa.

A megoldás nem tetszett, erről csak ennyit írnék, méghozzá nagyon nem, mert roppant gyengének éreztem. A nyomozás is csupán arról szólt, hogy újra és újra kihallgatják a szereplőket, a nyomozó és a főszereplő, Daisy között pedig bontakozni kezd finoman egy lehetséges szerelmi szál. A szereplők túl sokan voltak, és túl egyformák, alig lehetett megkülönböztetni egyiket a másiktól, néha belezavarodtam, ki kicsoda, kinek a kije. Voltak benne igen érdekes mondatok, ami nem tudom, hogy a fordító, vagy az író hibája:
„Itt átkozott kalamajka van.”
Ami akár lehetne humoros is, de valahogy nem nevezném vicces könyvnek sem.

A főszereplőről Daisyről sem tudtam meg igazán sokat, amit meg igen, attól nem vált igazán szerethetővé számomra, de remélem (mivel egy sorozatról van szó), ez később még változni fog.

Szóval csak azért adtam neki 4 csillagot, mert a borítója tetszik, a hópelyhek, amik nem is hópelyhek, és a kezdés miatt. Egyébként erősen 2,5-3 csillag közöttinek érezném.


Carola Dunn: Daisy és a jégbe fagyott Don Juan

Carola Dunn: Daisy és a jégbe fagyott Don Juan

Daisy Dalrymple igen figyelemreméltó ifjú hölgy, aki újságírói munkát vállal, hogy függetlenségét biztosítsa – ez bizony meglehetősen szokatlan lépés egy vikomt lányától 1922-ben. Első megbízatása épp karácsonykor a Wentwaterek úri birtokára vezérli, ahol összegyűlik az egész család. A kellemes együttlétet hívatlan vendég, a „faragatlan tuskó” hírében álló Lord Astwick megjelenése zavarja meg, akire egy reggel a birtok tavának jegébe fagyva találnak rá – nyilvánvalóan nem baleset, hanem gyilkosság történt. A helyszínre érkezik a Scotland Yard vonzó felügyelője, Alec Fletcher, aki a nyomozás idejére a segédjévé fogadja Daisyt. Valamennyi családtag gyanúsított, a gróftól egészen az unokájáig. A nyomozás során fény derül Astwick bárdolatlan viselkedésének következményére, és ez újabb gyilkossági indítékokat tár fel a Wentwater-birtokon. A szemfüles Daisy leleplezi a gyilkost, a családtagok többségét lenyűgöző megoldással áll elő, és felmerül egy jövőbeni regényes kaland lehetősége is.

Carola Dunn elbűvölő sorozatának szép és okos, de minden lében kanál főszereplője lépten-nyomon hullákba botlik, akárcsak M. C. Beaton tökéletlen, ám annál megnyerőbb hősnője, Agatha Raisin. Daisy és Agatha rokon lelkek, akik minduntalan a legelképesztőbb kalandokba és bűnügyekbe keverednek – az olvasók nagy-nagy örömére.

Hirdetés