Noro  értékelése


>!
Noro 
Scott Lynch: The Republic of Thieves

Nem jellemző rám, hogy egy szereplő miatt olvasom el egy könyv folytatását – pláne nem egy olyan karakter vonatkozásában, aki nem is jelent meg „személyesen” az előző részekben. Ezúttal viszont Locke híres-hírhedt exe, Sabetha érdekelt elsősorban.
A főszereplőkben nem is csalódtam: Lynch-nek sikerült egy olyan nőt behoznia a sztoriba, aki még Lamoránál is zseniálisabb tolvaj és szélhámos. Méghozzá anélkül, hogy hősünket a feltétlenül szükségesnél jobban degradálta volna eközben. A regény tulajdonképpen kifejezetten karakter-központúra sikerült, a cselekmény ugyanis nem hozta azokat az igazi izgalmakat, amit az első két részből megszokhattunk. Az Úri Csirkefogók ezúttal tulajdonképpen egymást szívatják, miután egy politikai játszma ellentétes oldalaira sodródnak: ez gyakran nagyon humoros, de nem igazán fenyegető.
Pozitívumként kell megemlíteni, hogy azok a fránya visszaemlékezések végre elnyerték azt a formát és színvonalat, amit mindig is vártam tőlük: Locke és Sabetha első közös kalandjai itt párhuzamosan haladnak az új találkozás történetével, és nagyon szépen ellenpontozzák egymást. Ami azt illeti, a múltbeli történet talán még jobban is sikerült a jelenbelinél. Tetszett még ezen kívül a mágusok koncepciójának elmélyítése is, e téren a szerző néhány igazán kreatív ötlettel rukkolt elő.

3 hozzászólás

Scott Lynch: The Republic of Thieves

Scott Lynch: The Republic of Thieves

Having pulled off the greatest heist of their career, Locke and his trusted partner in thievery, Jean, have escaped with a tidy fortune. But Locke's body is paying the price. Poisoned by an enemy from his past, he is slowly dying. And no physiker or alchemist can help him. Yet just as the end is near, a mysterious Bondsmagi offers Locke an opportunity that will either save him – or finish him off once and for all.

Magi political elections are imminent, and the factions are in need of a pawn. If Locke agrees to play the role, sorcery will be used to purge the venom from his body – though the process will be so excruciating he may well wish for death. Locke is opposed, but two factors cause his will to crumble: Jean's imploring – and the Bondsmagi's mention of a woman from Locke's past . . . Sabetha. The love of his life. His equal in skill and wit. And now his greatest rival.

Locke was smitten with Sabetha from his first glimpse of her as a young fellow-orphan and thief-in-training. But after a tumultuous courtship, Sabetha broke away. Now they will reunite in yet another clash of wills. For faced with his one and only match in both love and trickery, Locke must choose whether to fight Sabetha – or to woo her. It is a decision on which both their lives may depend.

Hirdetés