Leonidas értékelése


>!
Leonidas
Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Valahol éreztem, hogy nekem ez a regény nagyon tetszeni fog. Pedig volt bennem némi bizonytalanság a világot illetően, mivel nem igazán kedvelem az urban fantasy műfajt.
A világ óriási változásokon ment keresztül. Az emberek modern városokban élnek, vonatokon utaznak és lőfegyvereket használnak. Mégis a legnagyobb változás az, hogy nem születnek ködszerzetek. Már a Ködszerzet trilógiában is csak elvétve akadt belőlük egy-kettő. Sanderson szépen megindokolta a ködszerzetek fogyatkozásának okát. Egyértelmű volt, hogy háromszáz év múlva valószínűleg egyetlen ködszerzet sem fog élni. Viszont vannak helyettük ikerszerzetek. Ezek az emberek egyszerre alomanták és ferukimisták. Elsőre talán visszalépésnek hangzik, de távolról sem ez az igazság, mert rendkívüli képességekkel megáldott emberek ők. A szerzőnek ismét sikerült valami újat kitalálnia, ami tovább növelte a regény amúgy is magas élvezhetőségét.
Hihetetlenül látványos, rendkívül izgalmas és remek hangulatú történet. Ikerszerzetek, petákosok, ingások és martalócok harcolnak egymás ellen, vagy speciális, alomanták hatástalanítására használatos lőfegyverekkel felszerelt, egyszerű emberek ellen. Rendkívül látványos és szórakoztató pillanatai ezek a történetnek.Talán a nyomozós rész nem annyira jól sikerült, de a látvány és a cselekmény elviszi a hátán a regényt.
A karakterek jól kidolgozottak és kedvelhetőek. Wax picit mogorva természetű, de kétségtelenül érdekes figura. A szereplők terén, egyértelműen Wayne a csúcs. Ő legszórakoztatóbb karaktere a regénynek, rengeteget nevettem a kissé furcsa szokásain és jobbnál jobb beszólásain.
Nem kell ezer oldalas regényt írni, elég ha van egy jó ötlet, amit az írónak sikerül pár száz oldalon bomba jól megírni. Sanderson ezzel a regényével, ezt számomra be is bizonyította. Már most nagyon várom a folytatást.

1 hozzászólás

Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Brandon Sanderson, az ünnepelt Ködszerzet-trilógia után most ismét visszatér abba az epikus világba, amely megalapozta helyét a világ elsőszámú fantasy írói között.

A Ködszerzetben megismert események óta eltelt háromszáz évben Scadrial átalakult. Soha nem látott magasságú tornyok törnek az ég felé, vasút- és csatornahálózat szeli át a tájat. Ám ez a világ még mindig a mágia otthona.

Kelsier, Vin, Elend, Sazed, Kobold és a többiek már bekerültek a történelem – vagy a vallás – nagy alakjai közé, de az allo­mancia és ferukímia ősi mesterségeinek még a tudomány megújulása ellenére is van hely ebben az újjászületett világban. A városokon túl húzódó, gyéren lakott Végeken a mágia alapvető eszköz a rendet és igazságszolgáltatást fenntartó bátor férfiak és nők kezében.

Közéjük való Waxillium Ladrian is, a ritka ikerszerzet, aki mívesként fémekre taszít, viszont ferukimistaként csökkenteni vagy növelni tudja a testsúlyát. A Végeken eltöltött húsz esztendő után Wax egy családi haláleset miatt kénytelen visszatérni a metropoliszba, Elendelbe. Fel kell vennie a nemesi ház fejének halálával megüresedett posztot, ami nagy feladatokat ró rá, és méltóságteljes viselkedést követel meg tőle. Legalábbis Wax így hiszi, amíg csak számos kaland közepette rá nem döbben, hogy a város előkelő kúriáiban és elegáns fasorai alatt még a puszta Végek banditáinál is sokkalta nagyobb veszedelem rejtőzik.

Hirdetés