Sárhelyi_Erika I értékelése


>!
Sárhelyi_Erika I
Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

Nem tudtam fellélegezni. Pedig az „Idegenek” után ebben bíztam. Nekem nehezebb is volt, mint az a kötet – bár az egész történetet egyfajta szimbólumnak érzem, a sztori „másnapi” folytatása nem adott választ a kérdéseimre. Átbeszélnivaló könyv: mit jelképez az öregember figurája, mit a tenger vagy épp a föld alatti város. Már ha valóban szimbólumokról van szó. Valamint az is érdekelne: mi késztethette Petőcz Andrást erre a történetre, mi adhatta az ihletet? Miből fakad ez a mérhetetlen kiábrándultság, ami végigvonul a sztorin? Van benne bőven elmélkednivaló. Nem egy könnyű, nyári olvasmány.


Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap

Petőcz András új regénye, a „Másnap”, ismét megidézi Annát, a szerző „Idegenek” című nagysikerű, Márai-díjas könyvének tragikus sorsú főhősét. A kislány ebben a történetben végre eljut a „szabadság”, a „bőség” világába, ahol, legalábbis kezdetben, „minden jó”, ahogy azt ő maga tízenéves gyerekként gondolja.
Aztán a háború mindent tönkretesz. Anna, már majdnem felnőtt nőként, sehol sem érzi otthon magát, folytonos idegenségérzését csak fokozza a mindennapokban egyre jobban jelenlévő terror, valamint a tudat, hogy hontalan menekültként a magányát semmi sem tudja feloldani. Talán ha megtalálná ismeretlen apját, minden megváltozna…
Petőcz a tőle megszokott stílusban, nyugodt, világos mondatokkal fogalmazza meg vízióját napjaink világáról.
A főhősnek, Annának a kiszolgáltatottsága a 21. század emberének félelmeit, szorongásait tükrözi.

Hirdetés