Zakkant_Tudós értékelése


>!
Zakkant_Tudós
Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

3 csillagot kap tőlem a könyv, remélem, Mescalito nem büntet meg érte, bár kötve hiszem, hogy gyakran molyolna.
Lehetett volna ez sokkal jobb, de ami nekem nagyon nem tetszett, az az állatkínzás volt, amikor összevarrták a gyíkok szemét meg száját a rituálékhoz. Illetve a vége igencsak unalmasra sikeredett. Plusz még pár kisebb hiba is akadt.
Ezeket leszámítva viszont igen érdekes mű.
Egy kérdés végig a fejemben motoszkált olvasás közben: ha az indiánok tudják a módját, miképp lehet különféle növényeket (szövetségeseket) segítségül hívni, aminek révén óriási, emberfeletti hatalomra lehet szert tenni, akkor vajon miért nem tudták visszaverni a fehér hódítókat?


Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

A cimben szereplő don Juan ugyan nem azonos a hires nőhóditóval, tanitásai azonban Castaneda jóvoltából már csaknem három évtizede hóditanak szerte a világon. Csak a Penguin Kiadó több mint hússzor jelentette meg!
Carlos Castaneda néprajz szakos hallgatóként gyógyitó és különleges hatású növényekkel kapcsolatos indián hiedelmeket gyűjtött Amerika délnyugati vidékein, amikor 1960-ban találkozott don Juannal, a Mexikóból származott jaki indián varázslóval, akit a benszülöttek félelemmel vegyes tisztelettel öveztek. Öt évre tanitványául szegődött, s ez alatt az idő alatt don Juan misztikus tudása elvezette őt – hallucinációt okozó növénykeverékek elfogyasztását követően – a gyönyörnek és a félelemnek a nyugati civilizáció fogalmi rendszerével megközelithetetlen dimenzióihoz. Tudata határait kitágitó szerek (a peyote, a datura és különböző gombák) hatását követően Castaneda nemcsak szellemekkel és sámánokkal találkozott, hanem varjúvá változva átélte a halált is, és három izben találkozott Mescalitóval, a peyote istenével. Végezetül egy minden képzeletet felülmúló szörnyű éjszaka után don Juan tanitványa rájött arra, hogy már az életét fenyegetik azok az erők, melyeket képtelen igazán megérteni. Igy feladta a harcot, hogy a tudás megszerzésének jaki útján elérje célját, és tudással biró ember váljék belőle, bár „rátalált a szivvel megtett helyes útra”. Néhány hónapnyi eszmélés után jegyzetei alapján Castaneda megirta ezt a rendkivüli könyvet, melynek hóditó útja azóta is tart.

Hirdetés