Könyvkuczkó P értékelése


>!
Könyvkuczkó P
Paula Mclain: A párizsi feleség

Mindig is szerettem Ernest Hemingway írásait. Annyira gyönyörűek a tájleírásai, az ember látja maga előtt, milyen is lehetett az a világ, amelyben ő élt. Az emberi érzelmeket szépen, finoman érzékelteti velünk, és a hőseit – legyenek bármennyire esendők – az egekbe emeli.
Egyik kedvenc könyvem tőle a Vándorünnep, ami kicsit más tartalmát, történetét tekintve is. Afféle önéletrajzi ihletésű gondolatfolyam a Párizsban töltött életéről. A párizsi feleség pedig kiegészíti ezt, Hemingway feleségének szemén át. Paula McLain összegyűjtötte a rendelkezésre álló adatokat, és a saját elképzeléseivel együtt megalkotta ezt a regényt. Segítségével végig követhetjük Ernest első házasságát Hadley-vel, a megismerkedésüktől házasságuk felbomlásáig.
Amit eddig olvastam Hemingway-ről, az nem fest róla túl hízelgő képet. Számomra ő egy önbizalomhiányos, férfiasságában sértett, hisztis kisfiú, aki láthatóan túlkompenzálta mindezt. A nap huszonnégy órájában megerősítésre volt szüksége, hogy elmondják, milyen jó író, ápolják a lelkét és állandóan azt akarta kimutatni, hogy férfiasabb már nem is lehetne. E mellé még a háború szörnyű emlékei és irdatlan mennyiségű alkohol is párosult. Biztos nagyon tudott szeretni, ha valaki mindezt megadta neki, de ezt azért nem tette volna meg akárki.
Hadley pedig egy érzékeny, finom lány volt, akit túlzottan óvtak, de nem értékelték eléggé. Egy alázatos, erős nőről kapunk képet, aki teljes mértékben kiegészítette férjét. Arra volt szüksége, hogy észrevegyék, szeressék. Cserébe rengeteg dologról le tudott mondani, a másik igényeit sajátja fölé tudta helyezni.
Mindig szépnek találtam két sérült ember egymásra találását, bár ezek sajnos nem mindig végződnek jól. Ahogy az ő történetük is mutatja, a való életben a szeretet önmagában nem oldja meg a problémákat. Előbb vagy utóbb újra felszínre törnek. Ebben az esetben Hadley „vétett” az író ellen, elveszítette kéziratokkal teli táskáját, amiért Ernest soha nem bocsátott meg. A megtört bizalom pedig soha nem állt helyre, és Ernest igen kegyetlenül bánt el Hadley-vel.
A történet eleje teljesen magával ragadott, emlékeztetett milyen jó megismerkedni valakivel, milyen a tud lenni a szerelem, mikor még új és varázslatos minden. Majd azt olvasni, hogy mennyire máshogy bánik egymással a két fél, dühítő volt. A végén pedig mintha fejbevágtak volna, olyan tompa csalódottságot éreztem. Miközben magam előtt láttam a húszas évek Párizsát, a művészéletet minden előnyével és hátrányával, ki is ábrándultam abból a világból.


Paula Mclain: A párizsi feleség

Paula Mclain: A párizsi feleség

A párizsi feleség Ernest Hemingway és első felesége, Hadley Richardson szívszorító szerelmének története.

Hadley halk szavú, huszonnyolc éves nő, aki már-már lemond arról, hogy valaha is szerelmes és boldog lehet, amikor 1920-ban Chicagóban megismerkedik Ernest Hemingwayjel. Rabul ejti a jóképű fiatal férfi lobbanékony természete és szenvedélyes vágya, hogy íróvá váljon. A rövid udvarlást és a gyors házasságkötést követően hajóra szállnak Párizs felé, és hamarosan az ott élő amerikaiak – köztük Gertrude Stein, Ezra Pound, F. Scott és Zelda Fitzgerald – színes és szeszélyes társaságának ünnepelt párja lesz belőlük.
A kávéházak szabados erkölcsű világa azonban ellentétben áll a család és a monogámia hagyományos értékeivel. Hadley féltékenységgel és önbizalomhiánnyal viaskodik, Ernest pedig ígéretes írói karrierjének elindításán fáradozik. Párizs tele van csábítással, és a házaspárnak szembesülnie kell a veszéllyel: Hemingway árulása az irodalomtörténet egyik legszebb szerelmének végét jelentheti.

Hirdetés