[névtelen] értékelése


>!
[névtelen]
John Boyd – Philip Zimbardo: Időparadoxon

Nehéz annak jó könyvet írnia, akit Zimbardónak hívnak :) Nagyok az elvárások, és néha csalódottság az eredmény. Nálam nem, mert úgy gondolom, nagyon sok praktikus tanáccsal is ellátnak minket a szerzők. Nem pusztán bemutatják az egyes időperspektívák jellemzőit, hanem tesztekkel és egyéb segédletekkel segítenek meghatározni a saját időhöz való viszonyunkat, elmondják, milyen lenne szerintük az ideális aránya az egyes perspektíváknak, és mellesleg érthető magyarázatot kínálnak az idézeteimben kissé érintett kérdésekre (gyerekek „megzabolázása” vagy zabolázhatatlansága az iskolában, a drogprevenciós programok sikertelenségének okai, a büntetési tételek hatástalansága a bűnözés visszaszorítására stb.). Ezek alapján akár el is lehetne indulni egy másfajta, talán eredményesebb megközelítés felé.
Szerintem jó könyv, sokat tanultam belőle, azzal együtt, hogy helyenként valóban kissé közhelyszerű igazságokat mond el a saját fogalmi rendszerében megfogalmazva.


John Boyd – Philip Zimbardo: Időparadoxon

John Boyd – Philip Zimbardo: Időparadoxon

A híres-hírhedt stanfordi börtönkísérletek atyja, Philip Zimbardo szociálpszichológus kollégájával, John Boyddal több évtizedes kutatásaik során arra a következtetésre jutottak, hogy az időhöz való viszonyunk – anélkül hogy tudnánk róla – döntően befolyásolja a magánéletünket, munkánkat, karrierünket, viselkedésünket és kapcsolatainkat. Érdemes mielőbb végiggondolnunk, mennyire vagyunk az élvezeteket hajszoló, kockázatvállaló jelenhedonisták; az élet sorszerűségét elfogadó jelenfatalisták; a régi szép időket boldogan időző múltpozitívak; a kudarcokról és elszalasztott lehetőségekről panaszkodó múltnegatívak; célokért megvalósításáért küzdő jövőorientáltak vagy a spirituális életet hirdetők transzcendentalisták. Ha tisztázzuk az időhöz való viszonyunkat, könnyebben kezelhetjük mindennapi problémáinkat, konfliktusainkat és sikeresen elkerülhetjük a hibás döntéseket. A szerzők ezért olyan – ma már világszerte sikerrel alkalmazott – módszert dolgoztak ki, amellyel mindannyian könnyedén megállapíthatjuk saját időperspektíváinkat. Sőt rengeteg példával és gyakorlattal szolgálnak, amelyek alapján felépíthetjük az általuk javasolt ideális időprofil, amellyel kiegyensúlyozottabb és teljesebb életet élhetünk.

Hirdetés