szigiri értékelése


>!
szigiri
Márai Sándor: Az igazi / Judit …és az utóhang

Nem igazán tudok újat írni az eddig leírtakon túl, nekem is eddig a legmaradandóbb Márai-könyv, bár csak párat olvastam. Elég magvas mondatok, de kellően szószátyár is ahhoz, hogy elhiggyük, hogy tényleg valakivel ülünk egy asztalnál, vagy fekszünk vele az ágyban és mesél.

Elképesztően jól vált a karakterek között, nagyon jól kapja el a női szerepeket is, kíváncsi vagyok volt-e valaki, valami nő (hölgy?!) akivel átolvastatta a szöveget.

Nekem az Utóhang része, a jazz-dobos kicsit erőltetett volt már, Judit része alatt is feszengtem cseppet.


Márai Sándor: Az igazi / Judit …és az utóhang

Márai Sándor: Az igazi / Judit …és az utóhang

A két szorosan összekapcsolódó regényben Márai a szerelemről, a szenvedélyről, az élet végső értelméről mondja el gondolatait. Az író a szokványos polgári házassági „háromszög” történetét izgalmas mélylélektani drámává alakítja. Az igaziban a feleség, majd a férj mondja el vallomását közös életükről, kapcsolatukról. A Judit …és az utóhang pedig a szerető, az egykori cselédlányból nagyvilági hölggyé változó, a „mellékutca”' helyett a házasság biztonságát kiharcoló asszony története – a háttérben a második világháború után lassan éledező Budapest, majd a New York-i emigrációs lét érdekes tablójával.

Hirdetés